John Moreland – High On Tulsa Heat
Door op 17 februari 2016

Artiest: John Moreland
Album_title: High On Tulsa Heat
Genre: Roots, Singer-songwriter
Release_date: 02/14/2016
Label: Thirty Tigers
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3467767
High On Tulsa Heat John Moreland
4
4

Deze uit Texas afkomstige jongeman groeit op in Tulsa, Oklahoma in een streng Baptistische georiënteerde familie. Zijn vader speelt songs van  Neil Young en Creedence in de huiskamer, het is de eerste muziek die hij als kind hoort. Dat werkt aanstekelijk, voor zijn tiende probeert John al zelf gitaarakkoorden uit de gitaar te halen en nog tijdens  zijn tienerjaren figureert hij in plaatselijke punkrock en metalcore formaties.  Onder invloed van Steve Earle verruilt hij de hardcore voor meer  avontuurlijke country en rootsrock die in 2008 op zijn debuut Endless Oklahoma Sky belandt.  Met The Black Gold Band komt er nog een opvolger en er worden nog twee werkstukken met The Dust Bowl Souls uitgebracht.

De voorganger In The Throes vertoont een evolutie naar een meer persoonlijke singersongwriters stijl, enkele songs geraken in de soundtrack van de bikersserie Sons Of Anarchy. Ondertussen heeft Moreland die intimistische benadering verder geperfectioneerd, zoveel is duidelijk vanaf de eerste gespeelde noot van High On Tulsa Heat, opgenomen in Bixby waar zijn ouders nog altijd verblijven. In de tien, niet van zelfbeklag gespeende songs  beschrijft Moreland zijn eigen beslommeringen en die van de bewoners van de Tulsa en  county die beurtelings puur akoestische, soms met spaarzame accenten van elektrische gitaar en orgel.

Troosteloze verhalen die niet zelden een gelijkaardige sfeer als Springsteens’ Nebraska oproepen. De rauwe weerbarstige, haast rochelende voordracht houdt de aandacht gaande in songs als Cherokee, American Flags in Black and White die sociale aspecten uit Morelands leefwereld aansnijden maar ook meer persoonlijke aangelegenheden komen aan bod in pijnlijke zelfreflecties zoals het wat ruime geïnstrumenteerde Heart’s Too Heavy, het door bloedmooi dobrospel gedragen Cleaveland County Blues, de afscheidssong Hang Me In The Tulsa County Stars en een schrijnend White Flag.

Er gebeuren niet echt wereldschokkende dingen maar de oerdegelijke Americana van Moreland   klinkt doorleefd, rauw en bovenal oprecht.

Tracklisting High On Tulsa Heat:

  1. Hang Me in the Tulsa County Stars
  2. Heart’s To Heavy
  3. Cleveland Country Blues
  4. White Flag
  5. Sad Baptist Rain
  6. Cherokee
  7. Losing Sleep Tonight
  8. American Flags in Black and White
  9. You Don’t Care For Me Enough to Cry
  10. High on Tulsa Heat