×

Recensie

Roots

18 april 2017

John Mayer – The Search For

The Search Of Everything

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Sony/Columbia

The Search Of Everything John Mayer Roots 3.5 John Mayer – The Search For Everything Written in Music https://writteninmusic.com

Het nieuwe album van John Mayer is eigenlijk geen album, maar de optelsom van een tweetal eerder dit jaar verschenen EP´s, die elk vier nieuwe composities bevatten. Met de toevoeging van nog eens vier nummers werd The Search For Everything gecompleteerd en is daarmee het nieuwe album van John Mayer voltooid.

Alhoewel The Search For Everything het nieuwe John Mayer album is, kan het ook gezien worden als een optelsom van de twee EP’s plus vier nog niet eerder gehoorde, nieuwe composities, die nu ook in fysieke vorm zijn verschenen (de LP-versie verschijnt eind mei). Mayer heeft voor dit releaseschema gekozen, vanwege de naar eigen zeggen beschikbaarheid van een hele voorraad aan nieuwe nummers, waarvan hij het effectiever vond om dit niet allemaal in één worp uit te brengen. Achteraf gezien had hij The Search For Everything best wel integraal kunnen uitbrengen, aangezien het aantal van 12 tracks en een speelduur van nog geen drie kwartier nu niet echt als onbehapbaar ervaren kan worden. De beleving van een nieuw album zou daarom groter zijn geweest als de release van Wave One en Wave Two achterwege was gebleven. Nu The Search Of Everything in zijn definitieve vorm is verschenen, is eigenlijk maar 1/3 van de tracklisting écht nieuw c.q. nog niet eerder gehoord.

The Search For Everything kan op twee manieren beluisterd worden: als een album met 12 nog niet eerder gehoorde nummers of als een album met 8 bekende en 4 onbekende tracks. Zoals het een nieuw album betaamt wordt hier gekozen voor de eerste variant. Het eindoordeel kan dan ook afhankelijk zijn van de wijze waarop The Search For Everything wordt beluisterd; door Wave Two te vergelijken met Wave One en Wave One en Wave Two te vergelijken met de vier nieuwe tracks die als Wave Three zijn aan te duiden en in totaliteit The Search For Everything vormen. Of gewoon enkel als The Search For Everything, dat 12 nieuwe tracks telt en deze ook als zodanig als één geheel te beschouwen.

Getrapte release of niet, The Search For Everything is uiteindelijk gewoon het nieuwe, zevende studio-album van de singer-songwriter en gitarist uit Bridgeport, Connecticut. Alhoewel Mayer’s muziek tamelijk behoudend en niet al te innovatief is, is hij wereldwijd bekender dan de meeste van zijn muzikale collega’s, die in hetzelfde idioom actief zijn. Het is vooral de combinatie van een begenadigd componist, een getalenteerde gitarist, zijn patente voorkomen, de daarbij behorende fratsen met bekende vrouwen en bijdenhand gedrag, die hem die popsterrenstatus geven. De kunst hierbij is om de balans van werk en privé intact te houden en dus steeds met goed muzikaal materiaal voor de dag te komen, waarbij de artisticiteit het toetsingskader is en de rest daaraan ondergeschikt is.

Lieten zijn eerste twee albums Room For Squares (2001; 4,5 miljoen verkochte exemplaren) en de opvolger Heavier Things (2003) nog een jonge, zoekende, maar al meteen zeer succesvolle John Mayer horen, met het derde album Continuum (2006) werd zijn naam definitief gevestigd, voor zover dit al niet was gebeurd. John Mayer behoorde in relatief korte tijd opeens tot de Grote Jongens van zijn generatie en lag vooral muzikaal vakmanschap hieraan ten grondslag. Lag de opvolger Battle Studies (2009) nog in het verlengde van Continuum, op Born And Raised (2012) en vooral Paradise Valley (2013) waren de referentiekaders vooral Americana en 70’s folk- en southernrock. De laatste albums waren goed verteerbaar, alleen lag het gevaar van gezapigheid soms wel erg op de loer. Met het nieuwe album lag het voor de hand om daarom even orde op zaken te stellen. Of niet natuurlijk en het gekozen en ontwikkelde pad te vervolgen.

The Search For Everything is qua opbouw vergelijkbaar met zijn eerdere albums: alle nummers liggen in elkaars verlengde en vormen een geheel, waarbij de tracklisting tegelijkertijd minimaal twee composities bevat, die net boven de rest uitsteken, zonder dat daardoor de overige nummers als opvuller dienen. Niet dat die bewuste composities nu zoveel beter zijn, maar wel onopvallend opvallender zijn dan de rest. Voor The Search For Everything zijn dat al na de eerste draaibeurten de opener Still Feel Like Your Man en het midtempo Helpless. De eerste is comfortabele en zoetgevooisde lover´s softrock en ligt door de vertrouwde sound meteen goed in het gehoor. Weinig spannend, maar vooral degelijk. De toon is daarmee meteen gezet. Helpless is de onverbiddelijke, maar subtiele heupwiegende swinger, zoals Mayer ons die wel vaker voorschotelt. Ook hier weinig vernieuwing en innovatie, maar dat is dan ook niet het kenmerk van zijn métier. Helpless is trouwens het enige nummer waarin het tempo enigszins wordt opgevoerd, want The Search Of Everything is vooral een album om met de benen op tafel of samen op de bank te ondergaan. Het vliegt nergens uit de bocht en kiest Mayer vooral toch voor een veilige, soms bijna iets té risicoloze aanpak. Dit resulteert in gedegen kruip-maar-even-nog-dichter-bij-elkaar-nummers als Emoji Of A Wave, Moving On And Getting Over en Never On The Day You Leave, dat allemaal nog nét geen knuffelrock is, maar er wel erg dicht bij in de buurt komt. Melig, maar toch meezingbaar is Changing, dat op van alles lijkt, maar eigenlijk ook weer niet. Ook in Rosie en Roll It On Home wemelt het van de muzikale referentiekaders, zonder dat het aftreksels zijn van (vooral) vergelijkend materiaal uit de 70’s. Het zijn vooral deze nummers die John Mayer zo kenmerken: het klinkt vooral vertrouwd op alle fronten, maar is toch zijn voldoende onderscheidend. Waarbij Mayer toch wel moet opletten dat laidback niet overgaat in een loom luiwammesgeluid en zijn muziek niet te veel het karakter krijgt van achtergrondmuzak. Per slot van rekening is het niet altijd knusschelzeit.

De conclusie na een kleine drie kwartier The Search Of Everything is dat met dit album geen nieuwe wegen worden ingeslagen. Integendeel: de Americana en country-invloeden zijn niet meer zo dominant aanwezig als op de voorgaande twee albums, maar kiest Mayer voor een crossoversound, die veel mensen zou moeten kunnen aanspreken. The Search Of Everything is netjes geproduceerd, wordt er netjes op gemusiceerd en zijn de composities geschreven volgens een beproefd format, kortom een verantwoord, maar weinig spannend album. En dat is waar het toch wel onderhand weer eens tijd voor wordt: een knetterend collectie songs van muzikant en componist, die weer eens wat rottigheid moet meemaken dat als inspiratiebron hiervoor kan dienen.

Tracklisting The Search Of Everything

  1. Still Feel Like Your Man
  2. Emoji Of A Wave
  3. Helpless
  4. Love On The Weekend
  5. In The Blood
  6. Changing
  7. Theme From The Search For Everything
  8. Moving On And Getting Over
  9. Never On The Day You Leave
  10. Rosie
  11. Roll It On Home
  12. You’re Gonna Live Forever In Me


  1. Still Feel Like Your Man
  2. Emoji Of A Wave
  3. Helpless
  4. Love On The Weekend
  5. In The Blood
  6. Changing
  7. Theme From "The Search For Everything"
  8. Moving On And Getting Over
  9. Never On The Day You Leave
  10. Rosie
  11. Roll It On Home
  12. You're Gonna Live Forever In Me