John Mayall – Find A Way To Care
Door op 22 september 2015

Artiest: John Mayall
Album_title: Find A Way To Care
Genre: Roots
Release_date: 09/04/2015
Label: Forty Below Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3423545
Find A Way To Care John Mayall
4
4

In 2013 tekende blueslegende John Mayall een contract met producer Eric Corne van het Forty Below Recordslabel. Dit leidde ertoe dat de toch al indrukwekkende carrière nieuw leven ingeblazen werd.

Find A Way To Care is de opvolger van het in 2014 uitgekomen A Special Life dat internationaal zeer goed ontvangen werd. Mayall wordt hier bijgestaan door zijn vaste band die bestaat uit gitarist Rocky Athas, bassist Greg Rzab en drummer Jay Davenport. Verder horen we een blazerssectie die ervoor zorgt dat de nummers een soul- en rhythm- and bluesachtig karakter krijgen. Producer Eric Corne wilde dat de John’s keyboardspel onder de aandacht werd gebracht en dat is erg goed uitgepakt.

Corne zegt hierover: “I really wanted to feature John’s keyboard playing on this record. He’s truly one of the most lyrical, economical and under rated keyboardists around. We also wanted to change things up a bit after the success of “A Special Life” and the addition of a horn section on several tracks was a really fun way to do that. As good as the last record was, I think this one is even better”.

Op het album staan tien tracks en twee bonustracks. Hiervan zijn er vier door John Mayall zelf geschreven met uitzondering van Ropes and Chaines dat mede-gecomponeerd werd door bassist Greg Rzab. De productie is prima, een eigentijdse sound, maar tegelijkertijd authentiek en warm. Ook het karakteristieke stemgeluid van Mayall komt uitstekend tot z’n recht. Voor de muzikanten onder ons is het grappig dat de toonsoort bij de nummers is aangegeven!

De sterke opener Mother in Law Blues is een catchy bluesnummer geheel in de John Mayallstijl. Lekker gitaarwerk en prachtig bluesharpspel van de meester zelf. Daarna gaat het swingend verder met The Rivers Invitation met daarin een hoofdrol voor de blazerssectie en het excellente hammondorgelspel van Mayall.

Twee echte uitschieters zijn Ropes and Chaines met een stevige baslijn en goed gedoseerd intens bluesharpspel en Long Summer Days, een spannende, maar zeer swingende mineurachtige blues met indrukwekkend bluesy pianospel van de meester. De prachtige jazzy bluesversie van Drifting Blues van Mose Brown ademt dat typische rokerige nachtclubsfeertje.

Het door Matt Scofield en Dorothy Whittick geschreven War We Wage is het stevigste nummer van deze plaat met een hoofdrol voor gitarist Rocky Athas. Ondanks dit bijna bluesrocknummer speelt de band geheel in dienst van Mayall.

John Mayall en Eric Corne hebben een uitstekend album afgeleverd dat na een aantal keren beluisteren alleen maar beter wordt. De inmiddels 81 jarige “Godfather of the Blues” bewijst maar weer dat leeftijd geen belemmering hoeft te zijn om nog altijd mooie, doorleefde en krachtige blues te kunnen maken. Een aanrader dus!

Tracklisting Find A Way To Care:

 1. Mother in Law Blues
 2. The River’s Invitation
 3. Ain’t No Guarantees
 4. I Feel So Bad
 5. Find a Way to Care
 6. Long Distance Call
 7. I Want All My Money Back
 8. Ropes and Chains
 9. Long Summer Days
 10. Drifting Blues
 11. War We Wage (bonus track)
 12. Crazy Lady (bonus track)