John Cee Stannard & Blue Horizon – Stone Cold Sober
Door op 02 oktober 2015

Artiest: John Cee Stannard
Album_title: Stone Cold Sober
Genre: Roots, Countryblues
Release_date: 08/28/2015
Label: Cast Iron Recordings
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Stone Cold Sober John Cee Stannard
3.5
3.5

Nauwelijks een jaar geleden maakten we kennis met John Cee Stannard die ook buiten het folkcircuit bekend raakte met Stannard Tudor Lodge. Dat ligt ondertussen ruim vier decennia achter de rug met Blue Horizon bewandelt Stannard duidelijk meer blues georiënteerde muzikale paden.

De Britse muzikant omringt zich met het duo Blue Horizon met gitarist Mike Baker en harmonicaman Howard Birchmore weerom aangevuld met een ritmesectie en komt aanzetten met een nieuwe cd. Die wordt nagenoeg volledig opgebouwd met eigen werk, uitgezonderd Lead Hearted Blues, een bewerking van een  van de hand van Blind Blake, met een eersteplansrol voor de harmonica en banjofingerpicking. Blake was een ragtime gitarist die in de jaren twintig van vorige eeuw de krijtlijnen uittekende voor de zogenaamde Piedmont Blues. De complexe fingerpickingstijl inspireerde muzikanten als Ry Cooder, Leon Redbone in niet geringe mate en dus ook Stannard.

Het dartel pianospel van Matt Epson geeft songs als de titeltrack en Right Back At The Start een luchtig, vrolijk tintje maar er schuilt ongetwijfeld doorvoeld engagement in Stannards verhalen. Poverty Blues is zo’n typerende ‘preachin blues’, met klaaglijke achtergrondzang van Nicole Johnson, die duidelijk maakt dat de crisisperiode anno 2015 nog menig slachtoffer maakt. The Story over verslavingen en de onvermijdelijke bijhorende huwelijksperikelen die naar een zwervend bestaan leidden, noopt evenmin tot uitbundige taferelen maar het spelplezier spat af de voortreffelijke muzikale verrichtingen van Stannard en Co en dat maakt al dat leed wat draaglijker. 

Tracklisting Stone Cold Sober:

 1. I Don’t Want You Anymore
 2. Don’t You Worry None ‘Bout Me
 3. The Story
 4. Rum Ol’ Do
 5. So Long
 6. Lead Hearted Blues
 7. Stone Cold Sober
 8. Poverty Blues
 9. Right Back At The Start
 10. Worse Off Than You
 11. Dream The Blues
 12. This Rag Of Mine