Joe Volk – Happenings And Killings
Door op 19 april 2016

Artiest: Joe Volk
Album_title: Happenings & Killings
Genre: folkpop
Release_date: 03/17/2016
Label: Glitterhouse Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3532602
Happenings & Killings Joe Volk
4
4

Tien jaar geleden probeert Joe Volk, een uit Bristol afkomstige singer-songwriter, die tegenwoordig in het Zwitserse Bern resideert, het al eens in zijn eentje. In die periode wordt hij opgenomen in Crippled Black Phoenix, een rond multi-instrumentalist Justin Greaves opgebouwde, progressieve post rock groep, waarin Volk zes jaar figureert als zanger en songleverancier voor hij in 2013 opstapt. Volk is eveneens bedrijvig als componist van soundtracks voor de BBC en National Geographic.

Op zijn tweede solowerkstuk gaat hij opnieuw scheep met producers Geoff Barrow en Adrian Utley (stichters van Portishead). De filmcomponist Ben Salisbury levert een niet te onderschatten creatieve bijdrage. In Bampfylde Moore Carew, een verhaal over de beruchte Engelse vrijbuiter uit begin de achttiende eeuw, begeleidt Volk zichzelf met wonderlijk akoestisch snarenwerk . Daar komen nog harmoniums bij van Volk en Salisbury bij en de mistige folksong evolueert naar een meer gelaagd sfeervol geheel dat aan de progressieve rock uit de jaren zeventig herinnert.

In andere songs zoals Solioquy en These Feathers Count, waarin Barrow en Jim Bar hun instrumentale inbreng hebben, wordt de akoestische basis met elektronische elementen aangevuld maar het blijft altijd subtiel uitgebalanceerd en de herfstige sfeer van dromerige songs zoals The Walker en Sirens wordt ook in het meer georkestreerde werk gevrijwaard.

Voor Yellow Sneak engageerde Salisbury The Bristol Ensemble Orchestra en dat leidt geenszins naar pompeuze toestanden. We genieten van een optimale wisselwerking met het po√ętische repertoire van Joe Volk dat andermaal een onmiskenbare meerwaarde krijgt door de creatieve, genuanceerde inbreng.

Tracklisting Happenings and Killings:

  1. Bamfylde Moore Carew
  2. Soliloquy
  3. The Walker
  4. These Feathers Count
  5. Sirens
  6. The Thief Of Ideals
  7. IS Pyramid
  8. The Curve
  9. Yellow Sneak