×

Recensie

Roots

08 augustus 2018

Joachim Cooder

Fuchsia Machu Picchu EP

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Temple Of Leaves

Fuchsia Machu Picchu EP Joachim Cooder Roots 3.5 Joachim Cooder – Fuchsia Machu Picchu EP Written in Music https://writteninmusic.com

Ry Cooder bracht dit jaar het best fraaie The Prodigal Son uit, een album waarop zoonlief Joachim Cooder ook een bijzonder belangrijke input heeft. Joachim mag als songschrijver/producer voorlopig helaas nog niet over de bekendheid van zijn roemruchte vader Ry beschikken, maar dat komt vast en zeker nog wel. Op de wereldtour die vader Ry momenteel onderneemt mag Joachin het voorprogramma doen (zo deed hij dat onder meer al op Montreal Jazz). Met zijn eigen Fuchsia Machu Picchu EP bewijst hij immers dat er absoluut iets in die genen zit dat hij erfde. Een feel voor straffe roots bijvoorbeeld, maar ook voor speelse, oprechte en waarachtige muziek.

Als kleine uk zat Joachim vooraan toen vader Ry aan allerlei albums en projecten sleutelde. Opgroeiend gaf hij de voorkeur aan drums en percussieve instrumenten. Als drummer/percussionist werkte hij mee aan talloze projecten waarop de allergrootste muzikanten op deze aardkluit (o.a. Johnny Cash, Ali Farka Touré, John Lee Hooker, Dr. John en uiteraard Buena Vista Social Club) betrokken waren. Gaandeweg ontwikkelde hij – niet echt verbazend – een steeds groter wordende interesse voor productie en de creatie van soundtracks. Om zo alsnog een beetje de sporen van zijn wereldbekende vader op te vullen.

Eerder bij toeval ging Joachim aan de slag met zijn elektrisch versterkte mbira (die ook prominent figureert op enkele songs van The Prodigal Son overigens). Dat specifieke, mysterieuze geluid vormt de basis van de hier gepresenteerde composities. Net als zijn vader laat de polyvalente Joachim, die naast mbira ook te horen is op onder meer drums en (moog) keyboards, zich graag beïnvloeden door globale geluiden, sferen en texturen uit de rijke muziekgeschiedenis.

Aangenaam om te weten dat deze EP helemaal een wilde, onstuimige family affair is: Joachims’ vrouw neemt de backing vocals waar, zijn vader helpt een goed stukje mee en is dan weer te horen op gitaar, bas en een handvol andere instrumenten zoals mandocello. En ook gitarist Vieux Farka Touré doet een duit in het zakje, al staan zij allen op dit album echt helemaal wat in de schaduw, ten dienste van de muzikale verdiensten van Joachim Cooder.

Neem opener en titeltrack Fuchsia Machu Picchu die duidelijk maakt dat deze experimentele kruisbestuiving van geluiden al te bijzonder is. Tijdens Elevated Boy hoor je dan weer een wat dromerige, slaperige song die heel vaag aan de fluwelen composities van José Gonzalez en Bon Iver doet denken. In beide gevallen merk je hoe Cooder inzet op rootsy, authentieke geluiden en dito productie. Hij slaagt erin om op creatieve wijze bedrieglijk eenvoudige composities te bedenken die ook bij meerdere luisterbeurten interessant genoeg blijven.

Tijdens Everyone Sleeps In The Light hoor je een vage echo van Genesis, al valt nog meer op hoe zacht, teder en radiovriendelijk deze popsong is. Gaandeweg voel je hoe het Joachims’ intentie is om de luisteraar mee te nemen naar zijn utopische wereld, waar rust heerst (Calm My Mind) en waar de natuur een oneindige bron van inspiratie vormt (Because The Moonlight).

Tijdens Gaviota Drive komt onder meer een muzikale globetrotter Peter Gabriel in herinnering. En met de dik zes minuten boeiende, maar bovenal eigenzinnige herwerking van het door Dock Boggs gepende Country Blues hoor je dan weer uitstekende hoe de bende rond Joachim vrijelijk dolt, plezier maakt en een best geslaagde ep afsluit. Met zeven tracks, goed voor dertig minuten speelplezier, is deze ep eerder te beschouwen als een fraaie sampler, een teaser van een full album dat er ongetwijfeld nog zit aan te komen.



  1. Fuchsia Machu Picchu
  2. Elevated Boy
  3. Everyone Sleeps in the Light
  4. Calm My Mind
  5. Because the Moonlight
  6. Gaviota Drive
  7. Country Blues