Jimmy Rankin – Moving East
Door op 20 november 2018

Artiest: Jimmy Rankin
Album_title: Moving East
Genre: folk, celtic, traditional
Release_date: 09/23/2018
Label: True North Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3820780
Moving East Jimmy Rankin
3.5
3.5

In onze contreien is deze man minder bekend maar in zijn thuisland Canada wordt Jimmy Rankin beschouwd als een pionier die traditionele folk   ver buiten de grenzen van Nova Scotia uitdraagt. Tijdens zijn jeugdjaren gebeurde dat in uitgebreide familiale kring en volgde hij samen met andere familieleden de oudere generatie op in de sinds de jaren zeventig in Mabou, Cape Breton actieve Rankin Family.  Het familiecombo bouwt verder op de cèilidh, een uit Schots/Iers gebruik waarbij op informele bijeenkomsten op het oorspronkelijke Gealic repertoire gezongen en gedanst werd. Op een handvol langspelers wordt de Keltische traditie vermengd met hedendaagse pop met een hoofdrol voor de harmonische zang van de Rankin zusters in door de fiddle- en pianoman John Morris en Jimmy Rankin aangebrachte composities die tot klassiekersuitgroeien in Cape Breton.

Jimmy gaat  sinds 2001 zijn eigen weg, leeft een tijdje in Nashville waar zijn zoon opgroeit, het veranderde politieke klimaat vormt de aanzet om terug te keren naar Nova Scotia. Op Moving East keert Rankin terug naar zijn muzikale roots, ondersteund door het traditioneel snarenarsenaal van Joel Plaskett en getalenteerde gastmuzikanten worden herinneringen opgehaald. Vanaf het opgewekte Loving You Never Gets Old tot Haul Away The Whale, een ritmische chant geïnspireerd door de weidse kustlijnen, worden we ondergedompeld in de bijzondere sfeer en de rurale, geïsoleerde leefwereld van de eilandbewoners voor de komst van internet en sociale media.

Op opgewekte mandolinetonen van Jamie Robinson schreeuwt Rankin zijn geluk uit in Been Away. Down At The Shore is een schalkse sing-along op buffetpiano die teruggrijpt naar de traditie van orale overlevering en kan evenals het rammelende The Rawleigh Man meteen in het repertoire van de plaatselijke pub, oprechte en levendige odes aan het leven in Cape Breton. Er is ook plaats voor dramatische gebeurtenissen, Walking On Thin Ice werd geïnspireerd door  het leven van JD, een onfortuinlijke streekgenoot die door het ijs zakte en dat niet overleefde.

Er zijn ook tragedies die dichter bij  Rankin staan, zo verongelukte zijn oudere broer John Morris in een van de vele ongelukken langs de kustweg in Magaree. Het samen met  Steven McDougal gecomponeerde These Roads vormt een emotioneel hoogtepunt. “These roads are murdering bastards, they’ll drive you away, they’ll make you humble and weep, bargain and pray and they’re littered with crosses and candles and tolls to pay, these roads are murdering bastards I’ll quit them someday”.

De verloren zoon viert zijn terugkeer met een medley waarin hitsige fiddletonen van Ashley MacIsaac en de piano Hilda Ciassoon, zich  grandioos vermeien, notoire muzikanten uit de Cape Breton scène die voor een waardig orgelpunt zorgen op het zevende werkstuk van Jimmy Rankin.

Tracklisting Moving East:

 1. Loving You Never Gets Old
 2. No More I’ll Go Roving
 3. Thin Ice
 4. The Rawleigh Man
 5. Down At The Shore
 6. Turn That Boat Around
 7. Been Away
 8. These Roads
 9. Highlander
 10. Haul Away The Whale
 11. Dirt ‘n Potatoes – Cape Breton Fiddle Medley