Jim Keaveny – Put It Together
Door op 27 juni 2017

Artiest: Jim Keaveny
Album_title: Put It Together
Genre: singersongwriter, Amerivcana, Tex Mex
Release_date: 06/09/2017
Label: Eigen beheer
Rating: Vier sterren (4)
Put It Together Jim Keaveny
4
4

Jim Keaveny groeit op in Bismarck,Noord Dakota, tijdens zijn jeugdjaren tokkelt hij al verdienstelijk op de ivoortoetsen, een academische opleiding is echter niet aan hem besteed. Hij ontdekt de gitaar en richt samen met enkele vrienden zijn eerste band, The Rogues op, in die periode ontstaan zijn eerste songs.  Keaveny trekt een jaar al liftend rond met de gitaarkoffer in de hand en na de reünie in Eugene, Oregon verhuist hij met The Rogues naar Austin.

In Texas legt hij de basis voor zijn latere solowerk maar de vier langspelers zijn vooral geïnspireerd door zijn omzwervingen, Keaveny overleeft twee jaar als busker in Europa tussen jobs als bordenwasser, brandweerman, boomplanter, klusjesman en schrijnwerker. Ervaringen die goed van pas komen als hij zich terug trekt uit de bewoonde wereld en in Terlingua, samen met zijn vrouw Anna Oakley, die de foto’s en lay out van Put It Together verzorgde, een volledig op alternatieve energie draaiende bescheiden oase in de woestijn opbouwt.

Het isolement de woestijn en de nabijheid van de Mexicaanse grens klinken sterk door in de muziek die door co-producer Bill Palmer  in Santa Fe werd ingeblikt.  What I Ain’t Got zit nog stevig in Dylaneske  structuren verankerd met die wankele harmonica.   In het door warme orgelgroove aangeporde Check You Out huist eveneens dat karakteristieke troubadoursparlando, dat onmiskenbaar aan John Prine herinnert.

Een akoestische bass en een dartele accordeon (David Barclay Gomez) geeft het ritme aan van Is It You, als daar nog eens schallende trompetjes bijkomen wippen we even de Rio Grande over en verzeilen we meteen in een zwoel Tex Mex sfeertje. In The Grand Fork duikt opnieuw dat trompetje van Eric Ortiz op. Geflankeerd door de guitarron van Noah Martinez en een sfeervol woordloos koortje kan dit instrumentaaltje zo in de soundtrack van een stofferige western. Tussen die zomerse uitbundigheid blijft ook plaats voor meer ingetogen reflectieve momenten, zoals Good Times en Please Don’t Underestimate My Love. Resonerende steelgitaar tonen borstelen een weemoedige sfeer in Limbo & Grim, het Mariachi orkestje krijgt weerom het laatste woord. Onder het motto ‘Put it together’ en een avontuurlijke aanpak levert Jim Keaveny een bijzonder fraai Tex-Americana werkstukje af.

Tracklisting Put It Together:

 1. What I Ain’t Got
 2. Is It You
 3. The Grand Forks
 4. Check You Out
 5. Good Times
 6. Blown Away
 7. Please Don’t Underestimate My Love
 8. Limbo and Grim (Slight Return) the Mariachi Mantra
 9. Leave This Town
 10. Put It Together
 11. Blue Eyes
 12. Six Days in a Jailhouse