Jesse Terry – Natural
Door op 25 maart 2018

Artiest: Jesse Terry
Album_title: Natural
Genre: folkpop singersongwriter
Release_date: 30/3/2018
Label: Jackson Beach Records
Rating: Vier sterren (4)
Natural Jesse Terry
4
4

Vorig jaar verblijde de getalenteerde songsmid uit New England ons al met een rijkelijk geïnstrumenteerd Stargazer dat onder hoede van multi-instrumentalist  Josh Kaler tot stand kwam. Nauwelijks een half jaar later ligt er al een opvolger in de rekken. Die blijkt uit dezelfde sessies afkomstig. Zoals de titel laat vermoeden keert Terry met dit werkstuk terug naar de essentie, de titeltrack Natural is een puur akoestische song. In het overige werk blijft de instrumentatie eveneens  aan de sobere kant, een akoestische gitaar piano, occasioneel aangevuld met cello. De aankleding gebeurt door een reeks gastzangeressen waarvoor Jesse en producer Kaler hun bewondering niet  bepaald onder stoelen of banken steken.

Zo flankeren Sarah Darling  en Carry Ann Hearst (van Shovels and Rope) de zachte zang van Terry met hun fraaie stemtimbre in gestripte versies van Kaleidoscoop, en Runaway Town. In een verassende, verstilde uitvoering van ELo’s Mr Blue Sky horen we Liz Longley. Ook de reprise van Stargazer blijft moeiteloos overeind in de akoestische versie. Niet echt verwonderlijk als Dar Williams de achtergrondzang voor haar rekening neemt, ze duikt overigens opnieuw op in Noise, een van de nieuwe nummers.

Het zijn bovenal de duetten met Kim Richey die vanaf een eerste  snelle beluistering in gunstige zin opvallen. Bij Carry en het met wondermooie, gedempte snarentwang verrijkte I Was An Island kunnen we de verleiding niet weerstaan om de repeatknop telkens in te drukke. Bij een volgende luisterbeurt kan dat een willekeurig ander nummer zijn.  Op Natural is namelijk geen minderwaardig werk te vinden. Een absolute aanrader voor liefhebbers van de betere hedendaagse folkie (f)luisterpop.

Tracklisting Natural:

 1. Kaleidoscope (met Sarah Darling)
 2. Runaway Town (met Carry Ann Hearst)
 3. Mr. Blue Sky (met Liz Longley)
 4. Stargazer (met Dar Williams)
 5. Looking Close Enough (met Annie Clements)
 6. Beautiful Way To Get Home (met Erin Rae)
 7. Carry (met Kim Richey)
 8. I Was An Island ( Met Kim Richey)
 9. Noise (met Dar Williams)
 10. Mountain Rose (met Carry Ann Hearst)
 11. Close My Eyes( met Liz Longley)
 12. Natural