Jerry Leger – Nonsense And Heartache
Door op 16 maart 2018

Artiest: Jerry Leger
Album_title: Nonsense And Heartache
Genre: singersongwriter,rootsrock, americana
Release_date: 03/02/2018
Label: Latent Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3803366
Nonsense And Heartache Jerry Leger
4
4

Evenals op de ondertussen ruim drie jaar oude voorganger Early Riser werkt Jerry Leger opnieuw samen met Michael Timmens die Leger overtuigde om van het nieuwe werkstuk een dubbellaar van te maken met een in het vinyltijdperk gebruikelijke tijdsduur. In de Hangar Studio in Toronto opteerde de opper Cowboy Junkie voor een meer directe aanpak die zich grandioos op het eerste, toepasselijke getitelde luik Nonsense reflecteert. Snedige gitaarriffs ondersteunen de bijtende zang van Leger, die bij momenten sterke gelijkenissen vertoond met John Lennon, dat is nog opvallender als de registers opengetrokken worden in Baby’s Got A Rare Gun dat bovendien  ook sterk aan een jonge hongerige Dylan herinnert die destijds de gitaarversterkers inplugde.

Forged Check holt op een hitsige tikkende ritmiek en donkere twang voortgestuwd dwingende drumbeat. Het niet alleen de verzengende slide die On The Fishing Line in rudimentaire blues transformeert, The Big Smoke Blues leunt met brommende bas en achtergrondkoortje eerder aan bij urgente sixties pop en ook bij For Hire overheerst dat gevoel. Wedding Dress is een terugblik naar onbekommerde tijden en in een vlammend, ruim zeven minuten aanslepend, rockend gitaarepos  She’s The Best  Writer You’ve Never Heard trekt Leger zijn Lennonneske scheur nog eens wagenwijd open met door merg en been snijdende screams.

Op de tweede cd komt de pure troubadour in Leger meer aan bod in sombere akoestische passages zoals It Don’t Make The Wrong Go Away en Take The Ashes And Run. James McKie ruilt de elektrische gitaar voor lapsteel en fiddle terwijl Dan Mock de akoestische baskist kiest en Kyle Sullivan de sticks bijwijlen door meer subtiele borstelpercussie vervangt.

Bijzonder mooi wordt het als Jerry zich aan het pianoklavier zet  voor fraaie balladewerk. Lucy And Little Billy The Kid en het naar een ver verleden mijmerend Pawn Shop Piano met achtergrondzang van Angie Hilt ademen de authentieke pionierssfeer uit. Another  Death Radio Star is Americana van de betere soort die je binnenkort van Jerry Leger & The Situation op onze concertpodia mag verwachten tijdens de Europese tournee in april.

Tracklisting Nonsense:

 1. Coat On The Rack
 2. Forged Check
 3. Baby’s Got A rare Gun
 4. On The Finishing Line
 5. The Big Smoke Blues
 6. For Hire
 7. Wedding Dress
 8. She’s The Best Writer You’ve Never Heard Of

Tracklisting Heartache:

 1. Things Are Changed Round Here
 2. Troubled Morn
 3. It Don’t Make The Wrong Go Away
 4. Another Dead Radio Star
 5. Lucy And The Little Billy The Kid
 6. The Great Unknown
 7. Take The Ashes And Run
 8. He’s The Lonely One Now
 9. Buckskin Wall
 10. Pawn Shop Piano