Jerry Douglas – Traveller
Door op 24 augustus 2012

Artiest: Jerry Douglas
Album_title: Traveller
Genre: Roots
Release_date: 06/29/2012
Label: Membran
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3106242
Traveller Jerry Douglas
3.5
3.5

Bizar onopgemerkt verscheen deze zomer een nieuw solo album van de misschien wel beste dobro speler van onze tijd: Jerry Douglas. Traveller is een prima album dat verlate aandacht zeker verdient. Het geweldige spel van Douglas wordt in sommige songs met een erg fijne gastenlijst nog aantrekkelijker.

Ondertussen al jaren vast bandlid van Union Station, de ongenaakbare begeleidingsband van bluegrass koningin Alison Krauss, werd Douglas, over de afgelopen 40 (!!) jaar, bekend door zijn briljante dobro spel op albums van artiesten zo uiteenlopend als Elvis Costello, Eric Clapton, Paul Simon, Ray Charles en Dolly Parton. Op zijn talloze soloalbums kon hij, nog meer als zijn gastbijdragen op de albums van anderen, zijn kwaliteiten als geweldig dobro speler kwijt.

Traveller, zijn nieuwste album, laat een fijn eclectische Douglas horen. De toegankelijkheid vinden we in de tracks waar hij met de eclatante lijst van gasten een fijn verbond aangaat. Het samen met Alison Krauss en de andere leden van Union Station uitgevoerde Frozen Fields is daarin het absolute hoogtepunt. De song, oorspronkleijk van Jeff Black en Jon Randall Stewart, pas Krauss en haar band als gegoten en behoort tot het beste wat ze opnamen. Maar het zijn juist de van Leadbelly geleende opener On A Monday waar hij de sterren uit de hemel speelt. Ook in het buitengewone American Tune/Spain, waarin hij flamenco (lees: elementen van Joaquín Rodrigo’s Concierto de Aranjuez) en jazz in een buitengewoon briljante mix aan de standard van Chick Corea toevoegd. Geniaal gedaan. Ook het samen met Union Station compagnon Dan Tyminski geschreven King Silkie, waarin de mannen een soort van bluegrass meets akoestische rock spelen, is van geniale klasse. Traveller is kortom een erg fijn album waarop de kwaliteiten van Douglas optimaal voor het voetlicht komen.

Tracklisting Traveler:

 1. On a Monday
 2. Something You Got (met Eric Clapton)
 3. So Here We Are
 4. The Boxer (met Mumford & Sons/Paul Simon)
 5. Duke and Cookie
 6. High Blood Pressure (met Keb’ Mo)
 7. Gone to Fortingall
 8. Right on Time (met Marc Cohn)
 9. American Tune/Spain
 10. Frozen Fields (met Alison Krauss & Union Station)
 11. King Silkie