Jeff Boortz – Half The Time
Door op 02 december 2016

Artiest: Jeff Boortz
Album_title: Half The Time
Genre: rootsrock
Label: Eigen beheer
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Half The Time Jeff Boortz
3.5
3.5

Eerlijk gezegd hadden we voordien nog niets gehoord van deze uit Houston afkomstige gitarist en zanger, die toch al enkele langspelers afleverde. Daar hebben we een beetje spijt van na beluistering het uit 2014 daterende Half The Time. Het klinkt voortreffelijk dit door Jeff Boortz gefabriceerde mengsel van rockende rootsmuziek en countryrock. Dat heeft ongetwijfeld, naast het sterke  songaanbod, veel te maken met het uitgelezen muzikanten kransje dat hier de instrumentatie verzorgt tijdens  opnamesessies in The Rendering Plant Studio in Nashville.

Boortz opent meteen met de titelsong, een countyrocker waarin de gitaarriffs van Boortz naar een melodieus dubbelloops   fraai samenspel met John Jackson (Dylan, Lucinda Williams) evolueren. Die melodieus dubbelloopse gitaarlijnen bepalen ook het verloop in een knap opgebouwde Travis County Line, in samenwerking met de pedal steel van Fats Kaplan. De zwierige fiddle die je voordien hoorde in Wanna Spend Money On A Girl wordt eveneens door Kaplan gehanteerd. In het sloganesk gedebiteerde Stay Low dat zich ergens tussen zwaarder werk van Warren Zevon en een rockende Dylan situeert komt daar nog een orgel bij. Boortz weet het niveau zonder noemenswaardige inzinking vol te houden tot het einde, zo’n 37 minuten lang .

Voor het zover is levert hij een bescheiden hattrick af met een twangend Take Back What You Said, de rauwe maar strak gedirigeerde rock van Driving With The Headlights On, met veel ruimte voor explosief snarenwerk en het aansluitende, op uitwaaierende gitaartjes geënte Baton Rouge, dat een beetje naar de southernrock van The Allman Brothers lonkt. Ook Als het tempo vertraagt in een slepend Silver Lining blijft Boortz  moeiteloos overeind. Niet meteen de meest spectaculaire plaat maar liefhebbers van de betere rootsrock vallen hier zich geen buil aan en dat geldt evenzeer voor de opvolger Every Other Night die vorig jaar in dezelfde studio in Nashville tot stand kwam.

Tracklisting Half The Time:

  1. Half The Time
  2. Wanna Spend Money On A Girl
  3. Travis County Line
  4. Stay Low
  5. Take Back What You Said
  6. Driving With The Headlights Off Again
  7. Baton Rouge
  8. Hey Passion
  9. Silver Lining
  10. Since You’re Gone