Jason Rosenblatt – Wiseman’s Rag
Door op 10 februari 2016

Artiest: Jason Rosenblatt
Album_title: Wiseman's Rag
Genre: jaz, blues, ragtime
Release_date: 02/05/2016
Label: Eigen Beheer
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Wiseman's Rag Jason Rosenblatt
3.5
3.5

Meestal wordt de harmonica met bluesmuziek geassocieerd, in de jazz heb je fenomenen als onze Toots die het instrumentje gebruiken om met expressieve emotionele vertolkingen een eigen stijl te ontwikkelen die de genres over stijgt, De uit Canada afkomstige Jason Rosenblatt tast met zijn fusieformatie Shtreiml  de grenzen van Klezmer en Jiddische muziek af en promoot met zijn festival  in Montreal Joodse muziekstijlen. Op Wisemans Rag experimenteert hij met blues,jazz en ragtime.  Om zijn emoties uit te drukken gebruikt een arsenaal smoelschuivertjes om zijn emoties uit te drukken.

Vanaf de eerste gespeelde noten wordt het duidelijk dat we hier met een meester te maken hebben. Rosenblatt behoort tot het select groepje van muzikanten dat iets toevoegt met zijn improvisaties op de diatonische harmonica. Uiteraard blijft technische bagage een belangrijk onderdeel, ondersteund door het soepele, melodische snarenspel van Joe Grass en een voortreffelijke ritmesectie munt Rosenblatt uit met een perfecte timing.  Het kwartet verliest zich nergens in doelloze, nodeloos lang uitgesponnen instrumentale jams. Bovendien worden de instrumentale passages regelmatig afgewisseld met gezongen passages in bluesy werk.

Het door orgel ondersteunde You’ll Take The Highway is weliswaar energieke stuff maar klinkt toch maar heel gewoontjes vergeleken met nummers als Modern Life Blues en een swingend Cold Outside. In Fairmont Blues, met ruim zes minuten de langstdurende track ontspint zich een geanimeerd vraag- en antwoordspel tussen Jason’s harmonicaspel en het elektrische fretwerk van Grass.  Nog boeiender klinkt een tedere instrumentaaltje als Waltz Querbes en bovenal het langoureuze Hutchinson met weerom knap fluisterend snarenwerk. Een aangename kennismaking met een getalenteerde muzikant die virtuositeit onlosmakelijk verbindt met gevoel en emotie.

Tracklisting Wiseman’s Rag:

 1. Wiseman’s Rag
 2. Whazza
 3. Modern Life Blues
 4. Cold Outside
 5. Fairmont Blues
 6. You’ll Miss Me
 7. Waltz Querbes
 8. Last Plane Out
 9. C Harp Blues
 10. Hutchinson
 11. Pocketful Of Sorrow
 12. You’ll Take The Highway
 13. Bay Mir Bist Du Mies