James Leg – Blood On The Keys
Door op 28 september 2016

Artiest: James Leg
Album_title: Blood On The Keys
Genre: rootsrock
Release_date: 09/30/2016
Label: Alive Natural Sound
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3564400
Blood On The Keys James Leg
3.5
3.5

Een titel die weinig aan de verbeelding over laat, de getormenteerde John Wesley Meyers, zoon van een prediker uit Texas wisselde zijn geloof in voor de muziek, De Heer voor de duivel zo beschouwt men dat nog steeds in het Zuiden. Samen met drummer Mathieu Gazeau draagt hij als James Leg zijn  door orgel ondersteunde gore stuff uit tot in de meest afgelegen negorijen. Onlangs zocht  hij opnieuw de  Masonic Lodge studio op in zijn huidige thuishaven Dayton in Kentucky waar ook de voorganger Below The Belt tot stand kwam

Soms lijkt het wel of hij door Satan op de hielen gezeten wordt met zijn vervormde orgelspel en de rochelende zang die het midden houdt tussen Captain Beefheart en Screaming Jay Hawkins . Leg drijft  op een identieke maniakale bezetenheid en ontpopt zich met een unieke gruizelige sound als een niet eens zo verre duivelse neef van Howlin’ Wolf, waarbij Tom Waits een vrome koorknaap lijkt.

Hier en daar duikt een gastgitarist, zoals  de pregnante riffs van Ruben Glaser in een nagenoeg onherkenbare interpretatie van Mungo Jerry’s Mighty Man. De al evenzeer bezeten verrichtingen op de fiddle van Sylvia Mitchell  flankeren Leg in het van Blaze Foley afkomstige Should Have Been Home With You. Op zijn derde langspeler die James Leg binnenkort uitgebreid  komt voorstellen in de Lage Landen wordt de compromisloze lijn doorgetrokken die de duivels prediker destijds uitzette.

Tracklisting Blood On The Keys:

  1. Human Lawn Dart
  2. Huggin The Line
  3. Mighty Man
  4. St Michel Shuffle
  5. I’ll Take It
  6. Ain’t You Hungry
  7. Dogjaw (Do Some Things You Say)
  8. Tao Te Leg
  9. Blood On The Keys
  10. Should’ve Been Home With You