Jakob Dylan – Women + Country
Door op 27 mei 2010

Artiest: Jakob Dylan
Album_title: Women + Country
Genre: Roots
Release_date: 05/27/2010
Label: Columbia
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2758622
Women + Country Jakob Dylan
3.5
3.5

Jakob Dylan maakte zijn eerste soloalbum met Rick Rubin. Zijn nieuwe album maakte hij met T Bone Burnett. Wat kan er dan nog mis gaan?

Natuurlijk ligt het aan de kwaliteit van de songs die Dylan schrijft dat Rubin en Burnett met hem willen werken. Het oliedomme verhaal van het feit dat hij ‘de zoon van’ is speelt al jaren geen rol meer. Daar heeft Jakob Dylan gewoon teveel goede songs voor geschreven.

Nadat zijn band The Wallflowers (hun debuut uit 1992 blijft er een die zich kan meten aan het debuut van Counting Crows) door platenlabel Interscope in 2005 op een zijspoor werd gezet, stortte Jakob Dylan zich op een solo carrière. Eerst via een voor de tv serie Six Degrees geschreven titelsong Here Comes Now en daarna in duet met Dhani Harrison voor het John Lennon tributealbum Instant Karma.

Vlak daarna nam hij in Hollywood, met meesterproducer Rick Rubin achter de knoppen, zijn debuut Seeing Things op. Het album bleek een rijke, stripped down, verzameling prachtsongs die een herboren Dylan lieten horen. Niet meer verpakt in een bandsound kwamen zijn song schrijfkwaliteiten nog beter tot hun recht. En zijn warme, licht hese, stem klonk mooier dan ooit. Zijn verhalende tekst schrijfkwaliteit waren bij Wallflowers al bewezen maar solo deed hij er nog een flinke schep echtheid en emotie recht uit het hart bovenop.

Voor zijn tweede album Women + Country vond hij een andere topproducer in T Bone Burnett. Net als Rubin houdt Burnett van een sobere heldere sound waarbij het om de songs, muziek en tekst, draait. Burnett geeft Dylan op zijn nieuwe album een fraaie opstap naar een ander geluid dan hij op zijn solo debuut liet horen. De eerste songs doen nog aan Seeing Things denken maar de sound verandert met de rest van de songs. Met rijke country elementen en donkere aan New Orleans refererende blazers klinken de songs nog spannender en ze passen Dylan wonderwel. Grote troef zijn ook Niko Case en Kelly Hogan, die de achtergrondvocalen op veel songs van het album van prachtige elementen voorzien. Cool op de achtergrond, dan weer frontaal in de mix en dan als lichte bries van links naar rechts door je speakers.

Dylan heeft elf fraaie songs geschreven die zijn talent in volle glorie laat schijnen. Women + Country is een muzikaal rijk en tijdloos album dat met elke luisterbeurt een nieuwe favoriete song kent.

Tracklisting Women + Country:

 1. Nothing But The Whole Wide World
 2. Down On Our Own Shield
 3. Lend A Hand
 4. We Don’t Live Here Anymore
 5. Everybody’s Hurting
 6. Yonder Come The Blues
 7. Holy Rollers For Love
 8. Truth For A Truth
 9. They’ve Trapped Us Boys
 10. Smile When You Call Me That
 11. Standing Eight Count