Jaime Michaels – If You Fall
Door op 27 augustus 2019

Artiest: Jaime Michaels
Album_title: If You Fall
Genre: folkrock
Release_date: 08/28/2019
Label: Appaloosa Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3927448
If You Fall Jaime Michaels
3.5
3.5

Het is zo’n machtige woudreus die zich met de helft van zijn nog niet blootliggende wortels  aan de bergwand vastklampt die de hoes siert van  If You Fall, het elfde werkstuk van Jaime Michaels. Dat beeld wordt als metafoor gebruikt in de titeltrack. Evenals op de voorganger Once Upon A Different Time heeft de vanuit Santa Fe, New Mexico opererende  singer-songwriter weerom  enkele fijnzinnige songs verzameld.

In de Kitchen Sink Studio zorgt de vertrouwde producer en gitarist Jona Manson met enkele bevriende muzikanten zoals de veelzijdige snarenman Jon Graboff en pianist Jon Radaoslav, samen met een subtiele ritmesectie voor een aangepaste soundtrack. Michael  blijft op zijn best in van die intieme, poëtisch getinte momenten zoals het op verstilde akkoorden en pianospel gebrachte Almost Daedelus, het prachtige Any Given Moment en Red Buddah Laughs.

Jaime waagt zich aan een speels cajunuitstapje waarbij de Lorkovic de onontbeerlijke accordeontonen aanlevert in Bag O’Bones dat teruggrijpt naar het verbond van Nick Lowe met Geraint Watkins. Carnival Town huppelt eveneens onbekommerd verder op in dat vrolijke straatje. So It Goes is overigens niet dat gelijknamige nummer uit Lowe’s solodebuut maar een onderhoudende, rinkelende pianoblues  met een snerpende slide op de achtergrond.

In het van Greg Trooper afkomstige They Call Me Hank horen we naast die accordeon de dobro van Paola Ercoli er is overigens nog een Italiaanse connectie. Rimmel is de vertaling van een song  uit de catalogus van Francesco de Gregori.  In het  bijgevoegde boekje vindt  je de oorspronkelijke tekst terug, evenals Italiaanse vertalingen van de overige songs van Michael.

Als extraatje brengt hij  Snowing On Raton, een interpretatie van oppertroubadour is niet zonder risico. Met enige hulp van die fijne muzikanten en vocale backing van Claudia Buzetti is daar bij deze adept en op zijn beurt voortreffelijke songsmid evenmin iets op aan te merken.

Tracklisting If You Fall:

 1. If You Fall
 2. Any Given Moment
 3. Red Buddah Laughs
 4. Bag O’ Bones
 5. Almost Daedalus
 6. Rimmel
 7. So It Goes
 8. I am Only (What I Am)
 9. They Call Me Hank
 10. You Think You Know
 11. Carnival Town

Snowing On Raton (Bonus track)