Jack Tempchin – One More Song
Door op 22 november 2016

Artiest: Jack Tempchin
Album_title: One More Song
Genre: singersongwriter, folkpop
Release_date: 09/02/2016
Label: Blue Elan Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3596925
One More Song Jack Tempchin
4
4

Weerom een van die namen die ergens ver weg een belletje doen rinkelen. Het zijn vooral de songs van Tempchin die bij het grote publiek bekend werden. “I Ain’t got no money but I got songs in my heart” zingt de oudere troubadour uit San Diego in Singing In The Streets. De songs had hij inderdaad al in zich en ze kwamen er nog uit ook, het geld kwam achteraf. Niet dat hij het nooit zelf geprobeerd heeft, in de jaren zeventig testte hij Slow Dancing, een hit voor Johnny Rivers, uit bij The Funky Kings. Het singer-songwriters collectief met naast Tempchin, Jules Shear en Richard Stekol werd al snel opgedoekt en in’78 maakte Tempchin een titelloos solodebuut.

Voordien scoorden de beginnende Californische countryrockers The Eagles met Peaceful Easy Feeling van Tempchin die ook Alredy Gone aanreikte. In de jaren tachtig voorziet hij Glenn Frey en andere Eagles op het solopad regelmatig van nieuw werk. Dat materiaal brengt hij afgelopen jaren in sobere versies terug uit onder eigen naam. One More Song, de titelsong die dit schijfje afsluit werd eerder door Randy Meisner vertolkt en nu reproduceert Tempchin dit nummer in de studio met  producer Joel Piper die voor de orkestratie zorgt evenals in het eerder vernoemde Slow Dancing vooral bekend in de versie van Johnny Rivers.

Er passeren ook enkele nummers die Tempchin samen componeerde met Bobby Whitlock, de pianist die Clapton ondersteunde bij Derek & The Dominos. Daarbij zorgen de stergitarist Waddy Wachtel en de ondertussen betreurde bassist Rick Rosas voor de begeleiding, samen met Piper die de fraaie baritongitaar hanteert in Old River en zorgt voor achtergrondzang in  dat andere pareltje, I Got Her Right Where She Wants Me, een meeslepend countryslijper. Met zijn wat rafelige, warme baritontimbre brengt Tempchin het wondermooie jazzy Around Midnight gedragen door elegant en soepel snarenspel van Terry Medeiros.

De overige songs krijgen een gestripte uitvoering. Enkel de akoestische gitaar, soms met  harmonica zoals Circle Ties That Bind en in de outlawsong So Long My Friend, maar onveranderlijk imponerend zoals de pianoballade Still Looking For A Way To Say Goodbye, die Tempchin met Lisa Angelle oorspronkelijk voor een soundtrack componeerde. Gelukkig wordt dat pareltje terug opgevist in deze prachtige persoonlijke retrospectieve van een groot songwriter.

Tracklisting One More Song:

 1. Slow Dancing
 2. Singing In The Street
 3. Old River
 4. Around Midnight
 5. Circle Ties That Bind
 6. So Long My Friend
 7. Still Looking For A Way To Say Goodbye
 8. Streets Of Midnight
 9. I Got Her Right Where She Wants Me
 10. Song For You
 11. Tumbleweed
 12. One More Song