Inge van Calkar – Inge van Calkar
Door op 03 februari 2014

Artiest: Inge van Calkar
Album_title: Inge van Calkar
Genre: Roots
Release_date: 01/24/2014
Label: Deer and Forest Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 5102120
Inge van Calkar Inge van Calkar
3.5
3.5

Op haar dertiende weet Inge van Calkar uit Bunschoten al dat ze muzikante wil worden. Dat is in 1997. In datzelfde jaar gaan haar ouders uit elkaar. Als Inge een bezoek aan de psycholoog bijwoont tijdens de afhandeling van de scheiding, concludeert ze dat ze dat zelf beter kan. De koele benadering en afstandelijke manier van vragen stellen, bevallen haar allerminst. Behalve muzikante, wil ze misschien ook wel psychologe worden, beseft ze.

In 1999 al vormt Inge haar eerste bandje, Ysis, samen met vriendin Sanne Hans. Inderdaad, tegenwoordig beter bekend als Miss Montreal. De band timmert aardig aan de weg, brengt een EP uit en speelt op festivals (Bevrijdingsfestival 2006), maar in 2008 valt het doek voor Ysis. De voornaamste reden: Sanne verhuist naar Enschede en Inge naar Groningen.

In het noorden begint Inge uiteindelijk toch aan haar studie psychologie. Hoewel de studie haar bevalt, blijft de muziek trekken. Met de band ZaZa schopt ze het tot Noorderslag/Eurosonic. Als in 2010 ook die band ophoudt, gaat Van Calkar verder als solo-artiest. Ze is een van de deelnemers in het tweede seizoen van De Beste Singer-Songwriter, schopt het niet tot de finale, maar heeft wel een volle agenda met optredens.

Terwijl Inge inmiddels werkt als parttime-psychologe, is nu ook de debuutalbum van de 29-jarige veterane verschenen. De albumpresentatie in Vera in Groningen is inmiddels geweest. Het ligt voor de hand om op zoek te gaan naar de discrepantie tussen de psychologe die informatie bij haar cliënten naar buiten trekt en de singer-songwriter die op het podium haar eigen ziel binnenstebuiten keert. Inderdaad staan er tracks op het titelloze album die zouden kunnen refereren aan het verhaal van een kind van gescheiden ouders:

Had a quarrel with my wife
Bout the way I Live my life
She couldn’t take it anymore
She’s just walk on out the door

…heet het in Runs In The Family.

Het aanstekelijke walsje Amazing, de tweede single van Inge en tegelijk met het album verschenen, beschrijft een vrolijke verliefdheid.

Didn’t even know I was running in circles
Couldn’t I even slow down to look up and see
Didn’t I even know what really mattered
Oh, what you mean to me

Zoals het een voormalig kandidate voor de titel Beste Singer-songwriter betaamt, schreef Inge de teksten en muziek voor alle elf songs op haar solodebuut zelf, waarbij ze in Runs In the Family voor de tekst samenwerkte met medevocalist Jeroen de Jong. Routinier Evert Abbing (Lois Lane, Rob de Nijs, Marco Borsato) schreef ook mee aan een nummer.

Het album combineert folkinvloeden met lichtverteerbare pop. Inge laat weten dat ze vaker op de radio te horen wil zijn. Voor 3FM, de zender die haar via Giel’s songwriterscompetitie onder haar hoede zou kunnen nemen, is ze vermoedelijk niet ‘edgy’ genoeg. Maar het zou zomaar kunnen dat Radio 2 haar wel oppikt. Dat zou zondermeer terecht zijn.

Tracklisting Inge van Calkar:

 1. Drain
 2. No One Else
 3. Amazing
 4. Too Late Now
 5. Beautifully
 6. Runs In The Family
 7. Holding On To You
 8. Leave This Town
 9. It’s Over
 10. Stories
 11. Let The Stars Shine Above You