Ian Siegal – All The Rage
Door op 30 maart 2018

Artiest: Ian Siegal
Album_title: All The Rage
Genre: blues, songersongwriter rootsrock
Release_date: 03/16/2018
Label: Nugene Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3798036
All The Rage Ian Siegal
4
4

Het is ondertussen al een tijdje geleden dat we van de man uit Portsmouth die uitgroeide tot een van de markantste figuren van de Britse en Europese bluesscène nog iets gehoord hebben. Op de club- en festival podia blijft de man alomtegenwoordig en toerde uitgebreid met het Nederlandse trio The Rhythm Chiefs en nu is er na zes jaar eindelijk een volwaardig studioalbum met nieuw werk. Siegal vertoefde de afgelopen jaren in Mississippi waar hij in de Zebra Studios in Coldwater The Skinny en Candy Store, vastlegde. Die projecten werden met hulp van Dickinson broertjes Cody en Luther en andere ‘youngest sons’ uit de Kimbrough en Burnside dynastie vastgelegd.

Voor All The Rage resideerde Siegal met de jonge wolven van The Rhythm Chiefs enkele namiddagen in de Island Studios in Amsterdam. Onder hoede van Jimbo Mathus die eerder op Wayward Sons, een  duo-project met Siegel figureerde. De Mississippi man reisde af naar Amsterdam en leidde daar productie in goede banen. zorgt voor bijkomende instrumentatie Daarnaast wordt hij als co-auteur van enkele songs vermeld.

Het door resonator gitaar en pedalsteel begeleidde My Flame is een intense ballade. If I Live, een weerbarstige howlin’song op de strakke Smokestack Lightnin’ ritmiek van de legendarische bluesman Howlin’ Wolf geënt en door merg en been snijdt. Sweet Souvenir refereert naar de authentieke gospeltraditie van The Deep South en dat heeft niet alleen met het warme orgel van Mathus, de soepele snarenlicks van Dusty Ciggaar en het zwoele achtergrondkoortje te maken. Siegal ontpopt zich als een onvervalst soulcrooner van de ruigere soort, zo leerden we hem destijds ook kennen bij The Lee Sankey Group.

Het op dreigend riffs drijvende Eagle-Vulture reflecteert de verwarde en donkere periode Siegal haalt uit met zijn ruige strot en schril hyena gehuil. De titel alleen spreekt boekdelen in het door snerpende slides en rinkelende piano voortgestuwde The Sh*t Hit, vintage blues herbergt een uitzichtloze hedendaagse situatie. Even klaart de hemel op, “Won’t be your shotgun rider” zingt Siegal in een zonnig countrynesk uitstapje met weerom fraai resonerend snarenwerk.

Het niet van cynisme gespeende Ain’t You Great? draagt een apocalyptische visie uit op grandioze, dartele Latineske twang. In One-Eyed King creëert de instrumentatie een onderhuids spanningsveld, ideaal voor de door Siegal gedebiteerde gitzwarte murder ballad waarbij Mischa Den Haring  en Isa Azier aan de schrijftafel zaten. Het spontaan tot stand gekomen All The Rage, opgedragen aan Luther Dickinson en Fred James, is een ogepolijste parel en behoort ongetwijfeld bij het sterkste werk van Ian Siegal en verschaft volop scherpe muzikale munitie om te knallen op de clubpodia, de Rhythm & Bluesnight in Groningen en Moulin Blues in Ospel.

Tracklisting All The Rage:

  1. Eagle-Vulture
  2. Jacob’s Ladder
  3. The Sh*t Hit
  4. Won’t Be Your Shotgun Rider
  5. Ain’t You Great?
  6. My Flame
  7. One-Eyed King
  8. If I Live
  9. Sweet Souvenir
  10. Sailor Town