Holly Macve – Golden Eagle
Door op 01 maart 2017

Artiest: Holly Macve
Album_title: Golden Eagle
Genre: Roots
Release_date: 03/03/2017
Label: Bella Union
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3617240
Golden Eagle Holly Macve
4.5
4.5

Golden Eagle, het debuut van de 21-jarige Ierse Holly Macve bewijst dat Bella Union wederom een oor heeft om talent op te blijven pikken. Ondanks haar leeftijd heeft ze al een en ander meegemaakt : de scheiding van haar ouders, relationele problemen, de moeilijkheden om een muzikale carrière uit te bouwen,.. . De over een hemelse stem beschikkende Holly Macve schrijft, beïnvloed door Cohen, Cash en Gillian Welch, countrysongs die eenvoudigweg overtuigen.

Een ruwe parel. Daaraan dachten we tijdens het beluisteren van Golden Eagle. De in Galway, Ierland geboren Macve slaagt er op haar debuut in om de vele moeilijkheden van het leven naar weemoedige en uiterst pakkende muziek te vertalen.

Op jonge leeftijd werden zij en haar zus door haar moeder naar de grootouders in Yorkshire gebracht, om haar van een drinkende, mishandelende vader te beschermen. Grootvader was een klassiek componist en haar moeder zong vaak. In de platenkast vond ze oude blues- en folkplaten zoals die van de jonge Dylan die haar op weg zette om het werk van grote oude en moderne songschrijvers te leren kennen.

De songs schreef ze in eenzaamheid, omgeven door de wilde natuur, na een afgesprongen relatie. “I was depressed, lost and lonely, in a dark place”, verklaart ze. In die zin bevatten de songs wel een fatalistische insteek. Dat is deels ook te merken aan de ontzettend mooie hoes die Macve op een treinspoor naast een oud, totaal verrot huis toont.

Macve herinnert met Golden Eagle aan het werk van de veel te vroeg gestorven Karen Dalton bijvoorbeeld. Maar evengoed zijn pakweg Emmylou Harris of Patsy Cline en een songbard als Townes Van Zandt referenties. Met hen heeft ze een gewéldige (country)stem gemeen, die ze over prachtig tijdloze songs wikkelt. Bovendien weet ze net als hen de miserie om te turnen in een positief gegeven, zoals tijdens de titeltrack – een ode aan haar in 2015 overleden grootvader. Het schrijven van songs werkt erg louterend, zo geeft de Ierse – wiens muzikaal talent opgepikt raakte tijdens talentavonden in het café waar ze werkte – te kennen.

Golden Eagle gaat vooral over de behoefte om te vluchten, te veranderen en steeds onderweg te zijn. Dat wordt al van bij de weergaloos mooie opener White Bridge duidelijk. De vogels fluiten en zij bevindt zich bij de rivierbanken. De tekst leest als een kort, fragmentarisch gedicht terwijl Macve haar ijzingwekkend fraaie vocalen hemelwaarts richt : “I’m coming home again / where I can see the world in front of me”. Slechts begeleid door een akoestische gitaar zingt ze over hoe zowel zij als de wereld rond haar continu veranderen. Dat brengt haar tot de conclusie: ” I’ll never be the same again.”

Ook al bedient Macve zich soms van erg stereotiepe beelden (de trein waarop ze wacht, de trein die voorbij komt zoals tijdens Timbuktu en Fear), toch weet ze er haar eigen toets aan te geven. Hoewel ze het materiaal zelf schreef en uitvoerde, laat ze zich op een aantal songs (het pakkende Heartbreak Blues dat wat naar Gram Parsons neigt) begeleiden door een band. Die zorgen ervoor dat er wat ritme en een pittige drive in zit, zoals onder meer tijdens No One Has The Answers.

Toch vormen vooral de songs die ze solo brengt, zoals onder meer titeltrack en Sycamore Tree, het materiaal dat écht héél diepe indruk maakt : “I was always afraid to face the truth / that day I jumped further from my youth / but that’s just the way it is.”.

Daarmee sluit ze een hoofdstuk in haar leven helemaal af. En nu staat ze daar, met Golden Eagle onder de arm. Klaar voor een ongetwijfeld mooie en grootse toekomst. Inmiddels heeft ze al de support van John Grant, Villagers en Benjamin Clementine mogen verzorgen en het lijkt erop dat haar bekendheid nog fors gaat groeien.

Tracklisting Golden Eagle:

  1. White Bridge
  2. The Corner Of My Mind
  3. Heartbreak Blues
  4. Shell
  5. All Of It’s Glory
  6. Timbuktu
  7. Fear
  8. No One Has The Answers
  9. Golden Eagle
  10. Sycamore Tree