High Bar Gang – Lost & Undone – A Gospel Bluegrass Companion
Door op 27 januari 2014

Band: High Bar Gang
Album_title: Lost & Undone - A Gospel Bluegrass Companion
Genre: Roots
Release_date: 01/27/2014
Label: Proper Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 8058329
Lost & Undone - A Gospel Bluegrass Companion High Bar Gang
3.5
3.5

Vier microfoons in een huiskamer, liedjes van meer dan vijftig jaar geleden, opgenomen in mono.

The High Bar Gang is geen gezelschap dat het van technische nieuwlichterij wil hebben. Dat past bij de teksten en de muziek van dit zevenkoppige gezelschap. Daarin keren we volledig terug naar de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. The High Bar Gang brengt eigen songs in het bluegrass-idioom, maar ook veel covers van countrygrootheden als Charlie en Bill Monroe en Carter en Ralph Stanley.

The High Bar Gang doet dit met uitzonderlijk veel respect voor de traditie. Als je lastig wilt doen, kun je zeggen dat ze er vrij weinig eigens aan hebben toegevoegd. De positieve uitleg: de zeven musici, die naast hun viool-, dobro-, mandoline- en gitaarspel allen ook zingen, brengen de ultieme rootsmuziek naar een heel nieuw publiek. Bill Monroe was een van de bluegrass-pickers die Elvis Presley nog beïnvloedde toen die in 1954 zijn eerste Sun-opnamen maakte. Denk aan het werk van The Carter Family in de jaren dertig of, een aantal decennia korter geleden, de soundtrack van de film Oh Brother Where Art Thou van The Coen Brothers.

Tussen al dit oude werk is een relatief nieuw nummer als All My Tears (1999) ineens opvallend. Het is een cover van de Amerikaanse singer-songwriter Julie Miller, die in de voorbije jaren ook al werd gecovered door The Dixie Chicks en Ilse Delange. Hank Williams’ classic I Saw The Light sluit de cd af.

Niemand minder dan Ry Cooder bemoeide zich met de songselectie. Met zijn goedkeuringsstempel in de achterzak kan The High Bar Gang vol vertrouwen het verleden naar de toekomst brengen.

Concerten in Europa hebben de Canadezen nog niet aangekondigd.

Tracklisting Lost & Undone:

 1. Over In The Gloryland
 2. Walking In Jerusalem
 3. Angel Band
 4. Paul And Silas
 5. All My Tears
 6. Daniel Prayed
 7. Hand In Hand With Jesus
 8. Sinners You Better Get Ready
 9. Green Pastures In The Sky
 10. Rank Stranger
 11. Heaven’s Light Is Shining
 12. Mother’s Only Sleeping
 13. The Fields Have Turned Brown
 14. I Saw The Light