Hayward Williams – Pretenders
Door op 16 december 2017

Artiest: Hayward Williams
Album_title: Pretenders
Genre: folkrock, singersongwriter rootsfolk
Release_date: 11/24/2017
Label: Why River Records
Rating: Vier sterren (4)
Pretenders Hayward Williams
4
4

Met de popband Exit schuimt Hayward Williams het clubcircuit van het Middenwesten van de V.S. af als bassist, vaardigheden die hij ook aanwendde tijdens Europese tournees met Jeffrey Foucault. Foucault verzorgt overigens de productionele ondersteuning van Reef. Het vorige werkstuk op een energieke drive gegenereerd door dynamische ritmesectie opgebouwd met Billy Conway (Morphine) en  Jeremy Moses Curtis ( Levon Helm, Boooker T)

Curtis is er opnieuw bij en wordt geflankeerd door Charlie Koltak die eerder samenwerkte met Williams, Corey Matthew Hart zorgde voor bijkomend subtiel gitaarwerk op de sessies in Rockford, Illinois. Vanaf de eerste track voert Williams je mee met sombere bespiegelingen, bij How You Been dwalen onze gedachten af naar Nick Cave maar en dat heeft niet alleen te maken met Williams die samen met de zompige bas de diepere registers opzoekt. Het door Brooks Milgate achteraf bijgevoegde orgelwerk geeft de semi-akoestische instrumentatie een gelaagdheid die de donkere teneur nog versterkt.

Een twangende gitaar zet de lijnen uit voor een countrynesk If You Heard Her Name en een slepend Easy Coward. De overige songs zoals een onheilspellend Probably Never, Maybe Tonight of Meet Me Halfway en de bijzonder fraaie titelsong eisen meteen de aandacht op en overtuigen nog sterker bij herhaaldelijk luisterbeurten. Knap uitgebalanceerde songwerk in een laidbacksfeer zonder enige zweem van opdringerigheid, wellicht is dat het geheim van Hayward Williams.

Tracklisting Pretenders:

  1. How You Been
  2. Come Undone
  3. If You Ever Heard Her Name
  4. Easy Coward
  5. Only Love
  6. Because Of You
  7. Probably Never, Maybe Tonight
  8. In The Fire
  9. Meet Me Halfway
  10. Pretenders