Gregg Allman – Southern Blood
Door op 07 september 2017

Artiest: Gregg Allman
Album_title: Southern Blood
Genre: Roots
Release_date: 09/08/2017
Label: Rounders
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3712096
Southern Blood Gregg Allman
4
4

De ene zwanenzang is de andere niet. Vorig jaar kwam van zowel David Bowie als Leonard Cohen een prachtige zwanenzang uit waarop de muzikanten hun naderende einde in prachtige, soms aangrijpende nummers hadden verpakt met toepasselijke teksten. Hoe anders was dat in het geval van Lou Reed die als een bezopen zwerver klonk op het abominabel slechte Lulu dat hij samen maakte met Metallica. Waar Bowie en Cohen lovende kritieken kregen, werd Reed overal neergesabeld.

Eerder dit jaar overleed Gregg Allman, mede-oprichter van The Allman Brothers Band. Vlak voor zijn heengaan heeft Allman nog een album opgenomen dat deze maand postuum verschijnt. Het album heeft toepasselijk de naam Southern Blood meegekregen. Na de eerste luisterbeurt is al duidelijk dat Allman een werkelijk prachtige zwanenzang heeft afgeleverd. In tien nummers laat de legendarische toetsenist en zanger nog een keer zijn muzikale talent schitteren. Allman was tijdens de opnamen al ernstig ziek, wist dat zijn einde aanstaande was en dat hoor je terug.  Dit is echt een labor of love, zoals de Engelsen zeggen. Volgens producer Don Was was Allman tot zijn laatste adem bezig met het album en luisterde hij op zijn sterfbed naar de finale mix. Dat lijkt me een tikje sentimenteel, maar geeft wel aan hoe na muziek Allman aan het hart lag.

Opmerkelijk genoeg klinkt Allman’s stem op het hele album als in zijn beste dagen, melancholisch, warm en meeslepend. De vocale voordracht klopt huiveringwekkend vaak goed met de tekstuele boodschap die hij wil overbrengen. Hij schreef een nummer, het prachtige My Only True Friend, en koos daarnaast een reeks liedjes die aansloten bij zijn belevingswereld op dat moment. Over alle nummers is wel wat fraais te schrijven, we pikken er een paar uit zoals de gepassioneerde versie Tim Buckley’s Once I Was die Allman verrijkte met sfeervol saxofoonwerk. De Willie Dixon blues shuffle I Love The Life I Live is ook al zo’n juweeltje. Een nummer als Black Muddy River van The Grateful Dead is Allman gewoon op het lijf geschreven. De gitaar op Going Going Gone van Bob Dylan gaat door merg en been en de tekst is wel heel erg situationeel: “I’m closing the book on pages and texts. I don’t really care what happens next. I’m going, I’m going, I’m gone.” Het sluitstuk Song For Adam van Jackson Browne wordt zo emotioneel voorgedragen dat je Allman bijna op zijn ziekbed ziet liggen. Mooi dat Browne zelf ook nog even meedoet.

Voor buitenstaanders klinkt Southern Blood wellicht wat ingetogen en gezapig, maar beter luisteren leert dat een buitengewoon muzikant aan het werk is. Southern Blood is een meer dan waardig afscheid van een van de grondleggers van het southern rock genre dat rock, blues en jazz op originele wijze verenigde.

We sluiten af met een paar regels uit zijn eigen compositie: “It feels like home is just around the bend. I’ve got so much left to give but I’m running out of time. … I can’t bear to think this might be the end. But you and I both know the road is my only true friend.”

Tracklisting Southern Blood

  1. My Only True Friend
  2. Once I Was
  3. Going Going Gone
  4. Black Muddy River
  5. I Love the Life I Live
  6. Willin’
  7. Blind Bats and Swamp Rats
  8. Out of Left Field
  9. Love Like Kerosene
  10. Song for Adam