Greg Trooper – Incident On Willow Street
Door op 14 augustus 2013

Artiest: Greg Trooper
Album_title: Incident On Willow Street
Genre: Roots, Countryrock, Americana
Release_date: 08/01/2013
Label: 52 Shakes Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3223153
Incident On Willow Street Greg Trooper
3.5
3.5

Als je luistert naar Incident On Willow Street, dan zou je je maar zo kunnen afvragen waarom Greg Trooper niet veel meer bekendheid geniet. Nog even los van het feit dat grote namen als Steve Earle en Billy Bragg muziek van hem hebben opgenomen. Zijn muziek kent invloeden van country, rock, folk en traditionele singer-songwriters. Daarnaast zijn Troopers nummers erg toegankelijk. Je zou dus verwachten dat hij makkelijk een veel breder publiek kan aanspreken. Vreemd genoeg zijn z’n successen na ruim 20 jaar nog altijd redelijk bescheiden. Ach ja, dat is pech voor de muziekliefhebber die hem niet kent. Hoewel die nu natuurlijk wel de schade kan inhalen.

Incident On Willow Street is (inclusief livealbums) de 12e schijf van Trooper. Het album telt 12 nummers die een hele mooie afwisseling bieden: van uptempo nummers en ballads, van akoestische en elektrische nummers en van stijlen. Die gaan verder dan country(rock), zo hoor je op Everything’s A Miracle duidelijk dat Trooper zich heeft laten beïnvloeden door soul. En Mary Of The Scots In Queens is een aanstekelijke folksong. Dat woord ‘aanstekelijk’ is van toepassing op veel meer nummers. Sterker, het album begint met 2 van zulke nummers, die overigens ook duidelijk zijn komaf (New Jersey) verraden. Dat eerste nummer, All The Way To Amsterdam, is een regelrechte ‘earworm’.

Troopers mooie stem leent zich ook goed voor mooie countryballads, zoals Steel Deck Bridge (hieronder te beluisteren), een nummer met een prachtige pedal steel solo. In dat kader moet nog even de naam Larry Campbell genoemd worden. Deze multi-instrumentalist (die al werkte met een enorme waslijst grootheden als B.B. King, Willie Nelson, Levon Helm, Little Feat, Paul Simon en Buddy en Julie Miller) is verantwoordelijk voor die solo en speelt op dit album verder elektrische en akoestische gitaar, mandoline, viool, Ierse bouzouki, banjo en piano.

In 40 minuten biedt Incident On Willow Street je zeer toegankelijke, vermakelijke en sfeervolle muziek. Trooper had het album begin dit jaar af willen hebben. Toch liep niet alles zoals gepland, aldus de singer-songwriter: “What a crazy year it’s been. Moved twice, robbed once, and wrote a bunch of songs. Sandy came in at the end and tried her best to wipe us out but we’d have none of that. All is good”. Met Sandy doelt Trooper uiteraard op de orkaan, die ook zijn huis verwoestte. Met zo veel optimisme van Trooper is het dus niet gek dat hij stelt dat het album gaat over “characters dreaming and scheming of or actually pulling out of bad situations for a brighter future.” En ja, het was het wachten waard, want Incident On Willow Street is een mooi album geworden. Zo’n album dat je nooit zal vervelen, wanneer je het ook opzet.

In oktober bezoekt Greg Trooper ons land en België voor flink wat concerten. De lijst vind je onderaan deze pagina.

Tracklisting Incident On Willow Street:

 1. All The Way To Amsterdam
 2. Good Luck Heart
 3. Steel Deck Bridge
 4. Mary Of The Scotts In Queens
 5. Everything’s A Miracle
 6. The Land Of No Forgiveness
 7. One Honest Man
 8. Amelia
 9. Living With You
 10. This Shitty Deal
 11. The Girl In The Blue
 12. Diamond Heart

Tourdata Greg Trooper:

11-10-2013: Acoustic Alley, Den Haag
12-10-2013: In The Woods, Lage Vuursche
13-10-2013: Cultureel Café De Amer, Amen
14-10-2013: Meneer Frits, Eindhoven
15-10-2013: Paradiso, Amsterdam
16-10-2013: CC de Breughel, Bree (België)
17-10-2013: Lock Keepers @ Grand Café de Waker, Maassluis
18-10-2013: Toogenblik, Brussel (België)
19-10-2013: Museum Nic Jonk, Grootschermer
20-10-2013: Cambrinus, Horst
22-10-2013: Het Heerenlogement, Beusichem
23-10-2013: Theater De Lievekamp, Oss