GospelbeacH – Pacific Surf Line
Door op 17 november 2015

Band: GospelbeacH
Album_title: Pacific Surf Line
Genre: Roots /Americana
Release_date: 10/16/2015
Label: Alive Natural Sound
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3450825
Pacific Surf Line GospelbeacH
4
4

De titel refereert naar de Southern Pacific spoorlijn vlakbij de Atlantische Oceaan in  het  zuiden van California waar ooit machtige stoomlocomotieven spoorden en de muziek van GospelbeacH vormt een bijhorende muzikale soundtrack die onder impuls van Brent Rademaker rijpte.

In de jaren negentig komt Rademaker vanuit Los Angeles samen met Chris Gunst en Dave Sher aanzetten met Beachwood Sparks.  De cosmicpop formatietreedt met een combinatie van dromerige folkrock en psychedelia treedt in de voetsporen van The Byrds, Buffalo Springfield en Poco. Na twee langspelers en een epeetje concentreren de bandleden zich op zijprojecten zoals The Tyde. In 2012 is er een reünie met The Tarnisch Gold.

Rademakers verhuist ondertussen naar zijn oorspronkelijke thuishaven in Tampa, Florida waar hij kaders vervaardigt voor een kunstgalerij. Het West Coast virus laat hem niet los en twee jaar geleden  begint hij samen met drummer Tom Sanford in zijn studio te experimenteren. Het duo keert terug naar L.A., Neil Casal en Kip Boardman tonen zich enthousiast. Tot wat muzikanten zoals Kip Boardman en Neil Casal afzonderlijk in staat zijn werd al eerder uitvoerig aangetoond in persoonlijke projecten. Casal, bekend van zijn samenwerking met Ryan Adams, bouwt met een dozijn langspelers een respectabele solocarrière uit. Jason Soda ( Everest) voorziet GospelbeacH van onontbeerlijke pedal- en andere steelklanken.

Het lekker uitwaaierende Sunshine Skyway is een ode aan Rademakers thuishaven Florida.  Het repertoire wordt gedomineerd door verfijnd stemmenwerk en gracieuze harmoniezang en spoort met enige hulp van Nelson Bragg (Brian Wilson) vanaf California Steamer naar de zonovergoten stranden van de ‘Golden State’. Het gitaartje in Your Freedom is dat van oude Beachwood gabber Brent Knight. Mick Jones start als een dynamisch buitenbeentje maar valt uiteindelijk terug in zonnige sfeer die we ook terugvinden in Come Down. Het met weerom ronduit schitterende stemmenpracht gelardeerde Southern Girl lonkt aanvankelijk naar de ‘echte’ Beach Boys. In de staart huist een wonderlijke psychedelisch getinte snarenpassage met verschroeiende outro van Soda.

Damsel In Distress leunt eveneens op de loepzuivere bijdrage van de gitarist. Negen songs die  met langoureus harmonisch zangwerk en fraaie gitaartjes langs rivieren en canyons meanderen, de route die illustere voorgangers volgden op zoek naar de eindeloze zomers van de  Californische Westkust. Het levert veertig minuten luisterplezier op, ideaal om lange, donkere winteravonden wat op te vrolijken.

Tracklisting Pacific Surf Line:

  1. California Steamer
  2. Sunshine Skyway
  3. Your Freedom
  4. Mick Jones
  5. Come Down
  6. Southern Girl
  7. Out Of Mind(On Cope & Reed)
  8. Alone
  9. Damsel In Distress