Girls Guns And Glory – Sweet Nothings
Door op 04 augustus 2011

Band: Girls Guns And Glory
Album_title: Sweet Nothings
Genre: Americana, Roots, Country
Release_date: 08/29/2011
Label: Lonesome Day
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2994132
Sweet Nothings Girls Guns And Glory
3.5
3.5

Sweet Nothings is het vierde album van de Amerikaanse band Girls Guns And Glory. De band, die gevormd werd in 2005, is het geesteskind van zanger en gitarist Ward Hayden. Met zijn inspanningen zowel op het podium als achter de schermen heeft hij ervoor gezorgd dat het een internationaal toerende band werd die veel prijzen in de wacht sleepte. Zo wonnen de heren, afkomstig uit Boston, Massachusetts, de Indepented Artist of the Year award tijdens de Franse Country Music Awards en tijdens de Boston Phoenix Awards wonnen ze respectievelijk Roots Act of the Year en Americana Act of the Year. Daarnaast mochten ze ook nog eens als enige band in zijn genre ooit, de Act of the Year award mee naar huis nemen. Veelbelovende titels dus voor deze jongelingen.

Girls Guns And Glory combineert elementen van de vroege rock-‘n-roll samen met uitbundige honky-tonk muziek, country, blues, rock, folk en rockabilly en weet hiermee een totaal eigen sound te creëren binnen de Amerikaanse roots muziek. Het vangt de aandacht van alle luisteraars die catchy maar toch doordachte muziek kunnen waarderen. Ward Hayden’s originele teksten toveren de tastbare pijn van een gebroken hart; ze hebben betrekking op thema’s van verloren liefdes, zonden, gevonden hoop en verlossing. Niet alleen zorgen de bijna poëtische teksten van Hayden voor die tastbare pijn, ook zijn doordringende stem, een mix tussen Chris Isaak en Lyle Lovett, draagt een steentje bij aan dit gevoel.
Om nog even door te gaan op het Chris Isaak gehalte: de hele plaat heeft een vleugje Isaak in zich. Is het niet in de stem van Hayden dan wel in het (akoestische) gitaargeluid en de melodieën. Overigens hoor je soms ook wat invloeden van Ryan Adams & The Cardinals en van de Australische singer-songwriter Derrin Nauendorf.

Hoewel de band aanvankelijk uit vier leden bestaat, doen er ook een aantal gastmuzikanten mee op het album die allemaal een eigen specialisme hebben. Zo hoor je de jankende pedal steel gitaar van Charlie Rose die voor het typische country-geluid op de cd zorgt, de mandoline van Jimmy Ryan, de accordeon van Dinty Child en het harpachtige geluid van Adam Taylor op de omni-chord. De originele leden van Girls Guns And Glory verzorgen het geluid van de elektrische gitaar en bas, drums, bariton gitaar, akoestische gitaar en de mellotron. Een veelzijdigheid aan instrumenten dus die samen zorgen voor veelal vrolijk klinkende uptempo songs. Voor wie niet houdt van honky-tonk, kan deze cd overigens beter later liggen want veel ballads staan er niet op.

Tracklisting Sweet Nothings:

 1. Baby’s Got A Dream
 2. Sweet Nothings
 3. Nighttimes
 4. Last Night I dreamed
 5. Maryanne
 6. Root Cellar
 7. 1,000 Times
 8. This Old House
 9. Snake Skin Belt
 10. Not A Girl Left In The World
 11. Universe Began