Gill Landry – Love Rides A Dark Horse
Door op 07 oktober 2017

Artiest: Gill Landry
Album_title: Love Rides A Dark Horse
Genre: singersongwriter, Americana
Release_date: 10/06/2017
Label: Loose
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3721706
Love Rides A Dark Horse Gill Landry
3.5
3.5

Onder de naam The Kitchen Syncopators verkende Gill Landry samen met Woody Pines de straten van New Orleans en de buskers waren vooral in het Noordwesten  actief met enkele uitstapjes naar Europa. Na het opdoeken van het duo vond Landry voorlopig onderdak bij Old Crow Medecine Show, het folkcollectief uit Nashville engageerde hem als banjopseler en steelgitarist.

Zijn eigen verhaal vertelt Landry ondertussen op langspelers als The Ballad Of Lawlez Soirez en het in eigen beheer uitgebrachte Piety & Desire waarin naast The Felice Brothers,  Ketch Secor de fiddlemzan van OCM en Jolie Holland figureren. Sinds zijn derde titelloze werkstuk kiest hij resoluut voor het solopad en stapt uit OCM.

De songs van Love Rides A Dark Horse rijpten na een pijnlijke relatiebreuk en tijdens eenzame tournees. Dat levert een sombere soundtrack op, het grotendeels door Landry zelf gefabriceerde resonerend snarenwerk op pedalsteel wordt aangevuld met toetsen werk van Skylar Wilson en percussie van Logan Matheny. Sporadisch duikt de fiddle van Ross Holmes (Mumford & Sons) op zoals in de meeslepende opener Denver Girls, evenals Berlin zo’n desolaat on the road verhaal met sfeervolle, verhulde achtergrondzang van Klara Soderberg.

We denken soms terug aan Gordon Lightfoot maar de verhalen en het wat verweerde baritontimbre herinneren bij momenten aan Leonard Cohen in Birds In A Cage en vooral het op piano en pedalsteel leunende Broken Hearts and Things We’ll Never Now. The Only Game In Town komt het dichts in de buurt van traditionele country. Bij een volgende luisterbeurt zijn het Scripted Love of The One Who Won The War, met dat gedempte trompetje of de afsluiter The Real Deal die de aandacht opeisen. Een gitzwart schijfje gevuld met doodeerlijke ontboezemingen over eenzaamheid en depressie en onvervuld verlangen, wie een portie wanhoop aankan heeft een perfect klankbord voor de komende winteravonden.

Tracklisting Love Rides A Dark Horse:

  1. Denver Girls
  2. Bird In A Cage
  3. Berlin
  4. Broken Hearts & Things We’ll Never Know
  5. The One Who Won The War
  6. The Only Game In Town
  7. Scripted Love
  8. The Woman You Are
  9. The Real Deal Died

Written in Music Nieuwsbrief