Geweldige Eddi Reader in The Barbican
Door op 17 juni 2014

Artiest: Eddi Reader
Gig_title: Geweldige Eddi Reader in The Barbicon
Genre: Roots
Loc_venue_prefix: The
Loc_venue: Barbicon
Loc_city: Londen
Loc_country: Engeland

In Nederland is Eddi Reader helaas vooral bekend van Perfect, de grote hit van haar band Fairground Attraction uit 1989. Het enorme succes van hun debuutalbum The First Of A Million Kisses, een absoluut meesterwerk, betekende gelijk ook het einde van de band. Reader ging op eigen kracht door en maakte het ene na het andere opvallende dan weer geweldige album. Haar stem, die ten tijde van Fairground Attraction al van grote klasse was, werd over de jaren alleen maar intenser. Hoogtepunt uit haar solo jaren is zonder twijfel Sings The Songs Of Robert Burns, haar ode aan de legendarische Schotse poëet (1759 – 1796).

Met haar laatst verschenen prachtalbum Vagabond gaf Eddi Reader afgelopen woensdagavond 11 juni een optreden in de grote zaal van de Barbican in Londen en wat een feest werd het. De geweldige Schotse singer-songwriter Kris Drever mocht samen met de tevens geweldige (Dr) Éamonn Coyne Kris de spits afbijten en deden dat op indrukwekkende wijze. Ze speelden de songs van hun twee tot nu toe verschenen duo-albums Honk Toot Suite (2007) en Storymap van vorig jaar en deden dit met grote overtuiging. Beiden absoluut briljant op de gitaar en met Drever’s prachtstem daar nog eens overheen was dit een ideaal voorprogramma. De gastbijdrage van Reader (die ook al met de mannen in de studio meezong) was fraai. Hoog tijd dat deze mannen ook eens op een belangrijk Nederlands podium hun klasse kunnen laten horen.

Eddi Reader kwam na de pauze zelf op met een grote band met twee gitaristen (haar vast songschrijfmaatje Boo Hewerdine en de uit Wales afkomstige Ian Carr (die de momenteel zieke John Douglas (Reader’s man) vervangt), oud Fairground Attraction drummer Roy Dodds, accordeonist Alan Kelly, bassist Kevin McGuire en de Scandinavische multi instrumentalist Gustaf Ljundggern. Ieder geweldige muzikanten die precies aanvoelen wat de songs nodig hebben en veel ruimte geven aan de prachtstem van Reader. Absoluut een van de allermooiste stemmen die het Verenigd Koninkrijk in de afgelopen decennia heeft voortgebracht. Reader heeft zowel kracht als souplesse en weet elke tekst de juiste emotionele lading mee te geven waardoor deze extra hard binnenkomen.

Natuurlijk waren de songs van haar dit voorjaar verschenen nieuwe album Vagabond de basis van het concert. Hoe geweldig klinken die songs ook live. Het jazzy I’ll Never Be The Same, het vrolijke Back The Dogs, het rijke Midnight in Paris 1979 of het erg mooie Snowflakes In The Sun zijn hoogtepunten binnen Reader’s oeuvre. En wat een geweldige band en wat worden ze met groot gemak geweldig gespeeld en gezongen! Ook de songs uit haar rijke muzikale verleden passeren de revue, zelfs songs als Perfect en The Moon Is Mine van Fairground Attraction of Prayer’s Wheel van haar fraaie soloalbum Angels & Electricity. Natuurlijk kunnen ook songs van Sings The Songs of Robert Burns zoals het briljante Willie Stewart niet ontbreken. Wat een topsong is dat toch!

Na bijna 2 uur fantastische songs en een zeer geanimeerde Reader tussen de songs door, sluit ze af met de song die ze reeds vanaf haar beginjaren in de muziek zingt: Moon River. Een tijdloze classic die gezongen door Reader de ideale versie meekrijgt. Bizar dat het talent van Reader in Nederland zo weinig onderkend wordt en wat vreselijk jammer dat zo’n geweldig concert als vanavond niet ook eens gewoon in Nederland kan plaatsvinden.