(Ge)Varenwinkel viert twintig jaar blues en roots!
Door op 21 augustus 2017

In Varenwinkel, een gehucht van Herselt  blazen de organisatoren van het plaatselijke blues en roots festival het komende weekend twintig kaarsjes uit. Twintig jaar geleden begint het verhaal, de eerste twee edities beperkten zich tot een enkele festivaldag met  plaatselijke bands zoals Chilly Willy aangevuld met stevig aan de weg timmerende Belgische rootscombo’s zoals The Seatsniffers. De volgende jaren wordt daar volk van de overkant van het Kanaal bij gehaald zoals The Nightporters  en Corrina Greyson.

Vanaf de vijfde editie komen er met tweede festivaldag voorzichtig acts uit de VS bij zoals Jumpin’ Johnny Sansone. Sindsdien zakken we jaarlijks af naar Varenwinkel. We herinneren ons passages van Sean Costello, Tad Robinson en zwarte blueslui als Sherman Robertson. De trend om telkens authentieke acts uit het de zwarte blues- en soultraditie te programmeren zet zich door in een interessante veteranenrevue. Ray Sharpe, Little Willie Littlefield, The Holmes Brothers, Finis Tasby, Howard Tate, Ben Prestage en Jimmy Johnson  vinden de weg naar de festivaltent naast oudere en wat jongere en bluesdiva’s zoals  Carol Fran, Sharrie Williams en Shemekia Copeland. Op de achttiende editie maakten we kennis met getalenteerde vertegenwoordigers van de nieuwe generatie zoals Jarekus Singleton en Selwyn Birchwood, terwijl in de loop der jaren opmerkelijke acts zoals gitarist Eric Crivellari en orgelvirtuoos Raphael Wressnig in diverse combinaties op (Ge)Varenwinkel passeren. In 2010 ontdekten we er Watermelon Slim en een jaar later beleefden de jonge wolven van The Delta Saints hun Europees doorbraak.

Nog belangrijker dan het verleden is de toekomst. En die ziet er goed uit voor (Ge)Varenwinkel. Wegens de bouwwoede, die ook in landelijke gebieden toeslaat, werd vorig jaar uitgeweken naar een nieuwe locatie in de buurt. Ter gelegenheid van de tiende verjaardag was er al een uitbreiding met  een derde festivaldag en die is er  dit jaar opnieuw. Zo kunnen we donderdagavond Diamond On The Rocks begroeten, in dit weergaloze eerbetoon aan het oeuvre van Neil Diamond vervult Kirri Valvekens, in het verleden met uiteenlopende muzikale projecten present op het festival, een glansrol.  De tributeband op zich al de moeite waard zal aangevuld worden met enkele mystery guests.

Vrijdagavond mag die een andere vaste gast Chilly Willy de tent op stelten zetten, soulblues diva Janiva Magness, evenmin een onbekende voor vaste bezoekers komt terug evenals gitaarman Jeff Jensen  die zijn revellerende set van vorig jaar nog eens mag overdoen.

Zaterdagnamiddag trekt Doghouse Sam en zijn Magnatones de trein op gang. Walter Broes, opper Seatsniffer van weleer imponeerde op  Blues Peer met zijn nieuwe swingende repertoire en zijn Mercenaries. Curtis Salgado is een door collega’s als Robert Cray Cray  gewaardeerd harmonica man die even in Roomful Of Blues figureerde en zich nu al een tijdje als een gepassioneerd soulshouter profileert. Ian Siegal is eveneens een vaste waarde die telkens, vanuit andere, vaak verrassende invalhoeken opereert. Na de ruige southernrock van The Steepwater mag Lucky Peterson die in 2014 om gezondheidsredenen moest afhaken met zijn broeierige funky jazz blues de lustrum editie afsluiten. (Ge)Varenwinkel op  24, 25 en 26 augustus.

http://www.writteninmusic.com/roots/zwarte-blues-kleurt-gevarenwinkel/

https://www.gevarenwinkelfestival.be/

Written in Music Nieuwsbrief