Ge(V)arenwinkel blijft op het blues en roots spoor
Door op 17 augustus 2018

Evenals op de vorige editie is er dit jaar weerom een aanloop voorzien, donderdagavond brengen Kräkers  klassiekers uit de Vlaamse Kleinkunst en Nederlandstalige pop. Diamond On The Rocks komen na het grote succes van vorig jaar terug met  hun weergaloze interpretaties uit het Neil Diamond repertoire.

Zanger Kirri staat, samen met enkele kompanen van Diamond On The Rocks de volgende avond opnieuw op het podium in Varenwinkel en trapt de 21ste editie van het eigenlijke festival af met Greenwood. Met het gitaristentrio in een glansrol brengt Greenwood een accurate recyclage van de oorspronkelijke sound van Peter Green’s Fleetwood Mac uit de bluesperiode.

Blues komt eveneens uitgebreid aan bod bij het Devon Allman project. De zoon van de betreurde Gregg nodigt voor de gelegenheid Duane Betts uit die treedt als gitarist in de voetsporen van vader Dickey die destijds de legendarische gitaartandem met Duane Allman vormde bij The Allman Brothers. De  jonge wolven bouwen met een persoonlijke insteek verder op de southernrock traditie. Vooraf krijg je nog een dampend potje rock voorgeschoteld, Home Made Sin is het al even onstuimig kolkend vervolg op Georgia Satellites dat Dan Baird samen met enkele trouwe kompanen gaar stooft.

Zaterdag springen blues en soul haasje over. De Franse zanger gitarist Nico Duportal is a ‘real rockin’ papa’ en creëert met zijn Rhythm Dudes een aanstekelijke combinatie van swingende jumpblues en boppende rock’n roll met een sleutelrol voor de piano en blazerssectie. Als de uit Nebraska afkomstige Josh Hoyer zich achter zijn hammondorgel zet en even uithaalt met zijn machtige bulderstem ben je meteen vertrokken voor een dansbaar feestje dat draait op een spannende crossover van echo’s uit het Stax-, Motown- en Philyverleden, aangelengd met de rauwere southern soul sound.

Geboren als albino in een zwarte gemeenschap in Texas had Mallford Milligan het extra moeilijk maar hij zette door. Vanuit Austin werkte hij zich via een Nederlands avontuur met Shiner Twins  op tot een superieure soulman die met zijn doorleefde vertolkingen herinneringen oproept aan Otis Redding en James Carr. Milligan bladert wel eens in het repertoire van die iconen uit het Diepe Zuiden.

Tijdens de pauzes kan je in de rootstent terecht voor Hayseed Dixie die prettig gestoorde grass rock brengen en Ben Miller die de avontuurlijke mix van het recente Cherry Tree komt voorstellen.

Met de afsluiter komen we terug blues. Big Daddy Wilson groeide op in Edmonton, Noord Carolina maar ontdekte in Europa tijdens zijn legerdienst in Duitsland het twaalfmatengenre en zijn vrouw. Met een gedicht voor haar ging de bal aan het rollen. Wilsons songs kwamen op Love Is The Key, zijn debuut voor Ruf, terecht. Met zijn warme stem brengt hij  persoonlijke, emotioneel geladen  countryblues. Info:www.gevarenwinkel.be

http://www.writteninmusic.com/roots/ben-miller-band-choke-cherry-tree/

https://www.gevarenwinkelfestival.be/