Gerry Spehar – Anger Management
Door op 23 mei 2018

Artiest: Gerry Spehar
Album_title: Anger Management
Genre: singer-songwriter, Folkrock
Release_date: 05/25/2018
Label: Eigen Beheer
Rating: Vier sterren (4)
Anger Management Gerry Spehar
4
4

Na een break van dertig jaar keerde Gerry Spehar vorig jaar overtuigend terug naar de muziekwereld met I Hold Gravity. Een langspeler die hij opdroeg aan zijn kort na het afwerken van opnamesessies overleden geliefde Susan. De vrouw die hem vijftig jaar ondersteunde schonk hem twee getalenteerde dochters die in de voetsporen van papa treden en evenals hun moeder als co-auteur worden vermeld in enkele songs.

Anger Management, Spehar blijft ondanks de enigszins geruststellende titeltrack een boze man en ventileert zijn oprechte woede ook in andere songs. Hij kan daarbij opnieuw op de hulp van Paul Laques en andere muzikanten van het Americana collectief I See Hawks in LA rekenen die een van akoestische folk naar swampblues en broeierige rock pendelende muzikale background debiteren.

Dat het nieuwe werkstuk expliciet wordt opgedragen aan Woody Guthrie is geenszins een vrijblijvende gimmick. Evenals de legendarische troubadour trekt Spehar ten strijde tegen de sociale onrechtvaardigheid. Bitch Heaven is overigens geïnspireerd door de uit het ware leven gegrepen confrontatie met ‘Old man Trump’ “This land was made for you and me, not old Trump”.

Het is ondertussen duidelijk dat we met de zoon, de nieuwe grote leider van de VS niet beter af zijn. De fiddletonen in Thank You Donald nodigen uit tot een enthousiaste horlepijp demonstratie maar het blijft een geslaagde, ironische sneer aan het adres van de huidige president van de VS. De eerste van hele reeks, Freedom To Grab hekelt niet alleen de  financiële graaicultuur op een hitsige New Orleans streetshuffle en de absurde religieuze hypocrisie komt aan bod in What Would Jesus Do.

Spehar beperkt zich niet tot de actuele wantoestanden. Het sterk autobiografische Son of an Immigrant en een latin getint Barrier Reef kaarten langdurige aanslepende immigratieproblemen aan.  A Soldier’s Prayer, is een melancholische wals voor de door hun natie schandelijke aan hun lot overgelaten oorlogsveteranen. Het dieper in het verleden gravende Pearl Harbor sluit aan bij de helaas immer actuele anti-war beweging. Een protestplaat voor de 21 ste eeuw zonder gezanik of dreigend gepreek en verpakt in geïnspireerde, verfijnde muziekjes, I Hold Gravity, het voorgaande werkstuk van deze begenadigde singer-songwriter was geen toevalstreffer.

Tracklisting Anger Management:

 1. Thank You Donald
 2. Son Of An Immigrant
 3. Anger Management
 4. A Soldier’s Spiritual
 5. Pearl Harbor
 6. Carnival
 7. Bitch Heaven
 8. Except For The Bomb
 9. Barrier Reef
 10. Greed
 11. Freedom To Grab
 12. What Would Jesus Do?