Gary Clark Jr. – Live
Door op 08 oktober 2014

Artiest: Gary Clark Jr.
Album_title: Live
Genre: Roots
Release_date: 09/19/2014
Label: Warner Music
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3348775
Live Gary Clark Jr.
4.5
4.5

Het werd vorig jaar al snel duidelijk dat Gary Clark Jr. juist live een openbaring is. Zijn met veel rhythm & blues doorsneden dikke gitaarspel komt in een live-setting met heerlijk lang uitgesponnen solo’s meer dan overweldigend over.

Dat we na Hendrix en Stevie Ray Vaughan eindelijk weer een gitarist hebben die als geen ander weet hoe je rhythm & blues en rock moet vermengen, werd met het horen van Gary Clark Jr. een feit. Zijn vijfde, maar eerste wereldwijd uitgebrachte, album Blak & Blu hinkte nog op twee gedachten: óf RnB gemixt met soul óf lekker dik schurende rhythm & blues. Live bleek juist die laatste kant vooral aan bod te komen. De meer RnB/Soul getinte songs van Blak & Blu werden gewoonweg niet gespeeld of kregen een dikkere rhythm & blues bewerking zodat ze ineens veel overtuigender klonken als op het debuut.

Live is een dubbelalbum en biedt een  overzicht van songs opgenomen tijdens de tour die volgde op het uitbrengen van Blak & Blu en de grote wereldwijde buzz die daar op volgde. Het dubbel album bevat liveversies van eigen songs maar ook markante covers van Jimi Hendrix, Albert Collins, Lowell Fulson en Robert Petway (de geweldige albumopener Catfish Blues). Het is daarmee een feest van een album geworden met heel veel, heel lekker gitaarwerk. Ongekunsteld, lekker rafelig, super energiek gitaarwerk, dat maar al te vaak heerlijk de bocht uitgiert. Zijn band met extra gitarist Kin Zapata, bassist Johnny Bradley en drummer Johnny Radelat geeft Clark Jr de ijzersterke basis waarover hij met zijn fijne soulvolle vocalen en indrukwekkende gitaarwerk kan excelleren.

Dat Clark de afgelopen jaren alleen maar beter en beter en zelfverzekerder is gaan spelen wordt met elke track op het album alleen maar duidelijker. Veel te veel hoogtepunten op dit album. Het gitaarwerk op soulslijper Please Come Home is zo hemelbestormend dat je volledig achterover slaat als hij weer begint te zingen. Maar ook zijn gedurfde remake van de Hendrix/Little Johnny Taylor composities Third Stone From The Sun / If You Love Me Like You Say (wat ook op Blak & Blue al zo sterk klonk) is zeer geslaagd. Net als de geweldige versie van zijn eigen Bright Lights.

Op Live komt de grootheid van Gary Clark Jr. als nieuwe grote gitaargod meer dan overweldigend voor het voetlicht.

Tracklisting Gary Clark – Live:

CD1:

 1. Catfish Blues (Robert Petway)
 2. Next Door Neighbor Blues
 3. Travis Country
 4. When My Train Pulls In
 5. Don’t Owe You A Thing
 6. Three O’ Clock Blues (Lowell Fulson)
 7. Things Are Changin’
 8. Numb

CD2:

 1. Ain’t Messin’ ‘Round
 2. If Trouble Was Money (Albert Collins)
 3. Third Stone From The Sun / If You Love me Like You Say (Jimi Hendrix / Albert Collins)
 4. Please Come Home
 5. Black and Blu
 6. Bright Lights
 7. When The Sun Goes Down

Written in Music Nieuwsbrief