Floatstone – Skipping Over Damaged Area
Door op 05 december 2015

Band: Floatstone
Album_title: Skipping OVer Damaged Area
Genre: Roots. Alternative
Release_date: 12/04/2015
Label: Eigen beheer
Rating: Vier sterren (4)
Skipping OVer Damaged Area Floatstone
4
4

Er schuilt toch nog verborgen talent in de florerende muziekscène van Vlaanderen dachten we drie jaar geleden toen we via het Zweedse distributie- en promolabel Hemifran met het muzikale werk van Brick de Bois geconfronteerd werden De jonge vijftiger, zoon van de betreurde Dora vander Groen en was evenals zijn ouders in de Theaterwereld actief. Meet Floatstone toonde ook zijn talenten als songwriter en muzikant

Het hoesontwerp en de titel van de nieuwe cd verraden al bezorgdheid voor het milieu, evenals de voorganger werd uitsluitend recyclagemateriaal gebruikt. Dat spaart het milieu als je hem weggooit maar dat zal niet gebeuren daarvoor is de fraai en kunstig versierde digipack te mooi en dat kan ook van de muzikale inhoud gezegd worden.

Skipping Over Damaged Area is opnieuw een echt soloproject. De Bois blikte alles eigenhandig in zijn homestudio in en toont andermaal zijn klasse als songwriter. Weids galmend, resonerend snarenwerk en percussie leiden Battlefield in. De overige nummers baden niet alleen door de spaarzame akoestische instrumentatie in een avontuurlijke folksfeer. De basloopjes  van Shelter My Soul neigen meer naar jazz.  Verder luisteren we graag naar een mooie versie van Ani DiFranco’s  Hearse samen met het beter gekende, van Joni Mitchell afkomstige Big Yellow Taxi de enige cover. Bij die laatste song wordt wel enige dichterlijke vrijheid gepermitteerd maar dat hoort bij zo’n eigenzinnig interpretatie.

Bij enkele nummers kreeg de Antwerpse muzikant enige assistentie. In Sweet, een nummer die door de opbouw en basstructuur aan John Martyn herinnert,  figureert Tom Marron met sfeervol harmonicaspel terwijl Michael Skinkus subtiel op de conga’s roffelt. In de wonderlijke ballade The Way Out horen we de viool van Marron. Voor die gastbijdrages reisde de Bois af naar New Orleans.

Damn Nation met rake schetsen over het sociale leven  het erg persoonlijke, verstilde Home en  de  titelsong  vormen een fraaie apotheose van een verfijnd luisterplaatje. De lancering, evenals de opname en productie volledig in eigen beheer, wordt ondersteund met liefst zeven, door de songwriter en zijn vertrouwde partner in art, de fotograaf Cy Leong, gecreëerde videoclips.

https://www.youtube.com/watch?v=ujidnN9xNRE

Tracklisting Skipping Over Damages Area:

 1. Battlefield
 2. Shelter My Soul
 3. Sattelite
 4. Hearse
 5. Sweet
 6. Big Yellow Taxi
 7. Innocence
 8. Somlace
 9. The Way Out
 10. Damn Nation
 11. Home
 12. Skipping Over Damaged Area