Eric Bibb and JJ Milteau – Lead Belly’s Gold
Door op 16 november 2015

Artiest: Eric Bibb
Album_title: Lead Belly’s Gold
Genre: Roots
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Lead Belly’s Gold Eric Bibb
4.5
4.5

Eric Bibb tekent al decennia lang voor kwalitatief hoogstaande (country-)blues, soul, gospel, folk. Zijn stijl is immer laid back, funky en immer met een diepe basstem. Doorgaans speelt hij voornamelijk eigen werk. Deze samenwerking met JJ Milteau is gewijd aan de muzikale erfenis van folk- en countryblueslegende Lead Belly.

Huddy William Ledbetter, alias Lead Belly, was zonder het te weten een pionier van de huidige moderne muziek en bekend van nummers als House Of The Rising Sun, de murder ballad In The Pines (gecoverd door o.a. Nirvana), Rock Island Line, Goodnight Irene en Midnight Special. Weinig mensen weten dat wereldhit Black Betty van hardrockers Ram Jam een bewerking was van een folkbluesnummer van Lead Belly. Hij was niet bepaald van onbesproken gedrag en zat meerdere malen langdurig in de gevangenis, onder andere wegens moord op een rivaal in de liefde. Hij bespeelde de 12-snarige akoestische gitaar, piano, accordeon en mandoline. De artiest werd min of meer ontdekt in de jaren veertig door Alan Lomax, toen hij weer eens in de bak zat. Hij was een van de eerste zwarte artiesten die werden omarmd door de blanke progressieve elite, maar overleed eind jaren veertig op 54-jarige leeftijd. Laten we zeggen dat Lead Belly’s blues en leven wat anders waren dan een avondje bluesrock in je lokale café.

Eric Bibb heeft al zowat dertig platen uitgebracht en werkte gedurende zijn carrière al samen met een keur aan supermuzikanten, onder wie Habib Koité. De in 1950 in Parijs geboren Jean-Jaques Milteau is een bluesharpvirtuoos uit de levendige Franse bluesscene. Bibb komt uit een zeer muzikale familie. Zijn vader was Leon Bibb, een bekende zanger in de jaren vijftig en zestig en zijn oom John Lewis een wereldberoemde jazzpianist en -componist. Artiesten als Bob Dylan en Peter Seeger kwamen ook over de vloer bij de Bibb’s. Dat verklaart waardoor het bij Bibb, zelf ook alweer 62 jaar, muzikaal ook wel snor zit. Hij beheerst de kunst van fingerpicking op akoestische gitaar beheerst hij tot in de finesses. De muzikale stijl van Lead Belly is hem op het lijf geschreven. Aan het wereldberoemde House Of The Rising Sun geeft hij een totaal andere draai. In Bourgeois Blues haalde Lead Belly uit naar racisten in de VS, nog helaas steeds een al te relevant thema.

Samen maakten Bibb en Milteau dit boeiende en tegelijk prettig luisterende, sfeervolle album, waarop zij samen de muziek, teksten en tijd van Lead Belly weer tot leven brengen. Geen geringe opgave, maar het resultaat is indrukwekkend. Het album gaat vergezeld van een uitgebreid boekwerkje, met teksten in het Engels en Frans.

Tracklisting Lead Belly’s Gold:

 1. Grey goose
 2. Swing Low, Sweet Chariot/ When That Train Comes Along
 3. On A Monday
 4. The House Of The Rising Sun
 5. Midnightspecial
 6. Bring a Little Water, Sylvie
 7. Where Did You Sleep Last Night
 8. When I Get To Dallas
 9. Pick a Bale Of Cotton
 10. Good Night, Irene
 11. Rock Island Line
 12. Bourgeois Blues
 13. Chauffeur Blues
 14. Stewball
 15. Titanic
 16. Swimmin’ In A River Of Song