Emmett Tinley – Emmett Tinley
Door op 29 oktober 2011

Artiest: Emmett Tinley
Album_title: Emmett Tinley
Genre: Singer-songwriter, Roots
Release_date: 10/20/2011
Label: V2
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3014806
Emmett Tinley Emmett Tinley
4
4

Het is alweer zes jaar geleden dat voormalig The Prayer Boat-zanger Emmett Tinley zijn verbluffend mooie solo-debuutalbum Attic Faith uitbracht; een puur en oprecht singer-songwriter album met tien wonderschone songs. Na dit album onlangs spontaan weer eens uit de kast te hebben gehaald om het prachtige I Want You te beluisteren, vroeg ik mij al af of en zo ja wanneer deze Ierse troubadour met een opvolger zou komen? Te meer omdat in 2009 het tienjarig jubileum van het The Prayer Boat album Polichinelle gevierd werd met het uitgeven van een speciale editie met vijf bonustracks

Het jarenlange wachten wordt beloond want met het zeer persoonlijke en daarom ook naar zichzelf genoemde album Emmett Tinley nestelt Emmett zich meteen weer in de Champions League der singer-songwriters. Het beproefde recept: het schrijven en vertolken van hartverscheurende en mooie songs, is ook op dit album de standaard. Alsof de tijd heeft stilgestaan sinds 2005 schotelt Emmett ons weer tien sfeer- en emotievolle nummers voor, waarbij hij zichzelf spaarzaam doch zeer overtuigend begeleid op gitaar en piano.

Met het gevoelig en oprecht klinkende Takes A Long Time to Heal toont Emmett Tinley meteen aan niets aan zeggingskracht te hebben ingeboet. Ik ken weinig zangers die het licht aan het eind van tunnel der liefdesverdriet zo overtuigend en hoopvol weet te verwoorden als hij doet in dit openingsnummer. Het voortreffelijk opgebouwde Wherever You Are en vooral Marvelous Day pakken je vervolgens definitief in. De opbeurende tekst van het laatstgenoemde, melancholische nummer: ‘laugh a little while, heal me with a smile’ tovert met recht een glimlach op je gezicht. Op In My Life gaat zowaar het tempo iets omhoog en wordt de contrasterende lijn van vrolijke nummers met serieuze zelfreflectie voortgezet. Het iets mindere Sooner Or Later wordt meteen weer ‘overdonderd’ door het fraaie Nothing In Between, met de geweldige tekst ‘nothing fails like succes’.  Een ander hoogtepunt dient zich aan in de vorm van Same Bright Heaven, een nummer zo puur en zo prachtig dat je er stil van wordt. Ook op de laatste drie nummers van het album toont Emmett vormbehoud, al moet gezegd dat de door hemzelf gelegde kwaliteitslat inmiddels zo hoog ligt, dat deze nummers toch licht ondersneeuwen bij de rest van het album. Dat geeft verder niets want, om met een wedstrijdterm te eindigen, de punten zijn dan al lang binnen!

Op 20 november kunt u Emmett Tinley live zien in Theater Kikker te Utrecht, waar hij samen met singer-songwriters Ed Laurie en Marten de Paepe optreedt tijdens een unieke matinee voorstelling (aanvang 14.00 uur) georganiseerd door Heaven in samenwerking met V2.

Tracklisting Emmett Tinley:

  1. Takes A Long Time To Heal
  2. Wherever You Are
  3. Marvelous Day
  4. In My Life
  5. Sooner Or Later
  6. Nothing In Between
  7. Same Bright Heaven
  8. I Want To Receive You
  9. Floating Out
  10. Here Comes The Morning