Elliott Murphy – It Takes A Worried Man
Door op 20 mei 2013

Artiest: Elliott Murphy
Album_title: It Takes A Worried Man
Genre: Roots
Release_date: 05/12/2013
Label: Blue Rose
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3203408
It Takes A Worried Man Elliott Murphy
3.5
3.5

It Takes A Worried Man is alweer het 33e album van Elliott Murphy. Zijn productiviteit heeft er nog niet voor gezorgd dat hij in de wereld van de mainstreammuziek een grote naam is, toch heeft hij er wel degelijk zijn voetsporen achtergelaten. De in Parijs woonachtige man uit New Jersey heeft bijvoorbeeld invloed gehad op de muziek van namen als Velvet Underground, Talking Heads en Bruce Springsteen. Laatstgenoemde speelt (net als veel andere muzikanten) nog wel eens een nummer van Elliott, zijn vrouw en lid van zijn E Street Band Patti Scialfa zingt op dit nieuwe album ook nog een nummer mee.

Dat hij minder bekend is dan genoemde namen, komt misschien wel doordat zijn muziek wat lastig(er) te duiden is. Dat geldt ook voor dit nieuwe album. Het wijkt net te veel af om mee te gaan in de pop, toch is het tegelijk toegankelijk genoeg om het ook onder dat kopje te plaatsen. Op It Takes A Worried Man komen opnieuw vergelijkingen op met Lou Reed, af en toe doet Murphy’s stem zelfs een beetje denken aan Bowie. Die stem geeft de muziek bijna automatisch een zekere somberheid mee, toch slaat het niet door. Murphy gooit er daarnaast tekstueel genoeg humor door (zoals op Murphyland) waardoor het goed te verteren is.

Het begin van het album is Worried Man Blues, een traditional waarvan de eerste zin het heeft geschopt tot de titel van het album. Helaas een valse start. Hoewel het een bekend melodietje is dat je direct mee kunt neuriën is het in deze vorm toch ook wat infantiel. Je kunt er natuurlijk ook blij mee zijn dat Elliott met deze ‘countrygospel’ begint, dat het vervolgens allemaal (veel) beter wordt, toch zullen sommigen hierdoor wellicht afhaken. Wat jammer is.

De rest is namelijk een stuk beter en ondanks verschillen is genre toch ook veel meer een geheel. Om er nog 2 nummers uit te pikken: erg mooi is het sombere, maar opzwepende I Am Empty, onder meer door een prachtige gitaarsolo. Heel anders maar ook mooi is Eternal Highway, een folky countrynummer met een indringende mondharmonica.

It Takes A Worried Man gaat van Elliott Murphy niet een beroemdheid maken, wat dat betreft verandert dit album dus niets. Toch verdient hij het zeker wel dat meer mensen kennismaken met zijn eigenzinnige muziek. Ken je die muziek nog niet, dan is It Takes A Worried Man een prima album om mee te beginnen. Hoewel nu al wel duidelijk is dat er meer gaan volgen. De Amerikaan gaat hoe dan ook wel door met het maken van goede muziek. Dat doet hij tenslotte al zo’n 40 jaren lang.

Tracklisting It Takes A Worried Man:

 1. Worried Man Blues
 2. Angeline
 3. Little Big Man
 4. Murphyland
 5. Then You Start Crying
 6. I Am Empty
 7. He’s Gone
 8. Day For Night
 9. Little Bit More
 10. Eternal Highway
 11. Even Steven