Elles Bailey – Wildfire
Door op 07 september 2017

Artiest: Elles Bailey
Album_title: Wildfire
Genre: Roots
Release_date: 09/08/2017
Label: Pledge Music
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Wildfire Elles Bailey
3.5
3.5

Wildfire is het debuutalbum van de uit Bristol afkomstige Elles Bailey en brengt een mix van rootsy blues, soul en countryrock. Ze smeedt deze ingrediënten om tot smaakvolle songs die puur en lekker in het gehoor liggen. Bailey beschikt daarnaast over een stem met een aangenaam rauw randje dat in haar vroege jeugd is veroorzaakt is door een virusinfectie die een blijvende schade heeft toegebracht. Nu komt dat haar eigenlijk goed van pas.

Wildfire werd zowel in de Blackbird Studios te Nashville als in de Britse The Modern World Studios in Tetbury opgenomen met Brad Nowell als producer. Eén van zijn beslissingen was in eerste instantie om een keur van doorgewinterde “Nashville” countryrock muzikanten in te zetten. Zo hebben we Brent Mason op gitaar, Bobby Wood piano, Chris Leuzinger die in de band speelt van Garth Brooks, Mike Brignardello op bass (Lynyrd Skynyrd en Ami Grant), Wes Little op drums (Stevie Wonder, Melissa Etheridge). In the UK werden daaraan nog een aantal muzikale bijdragen toegevoegd door Jonny Henderson op Hammondorgel en gitarist Joe Wilkens, zodat je met recht kunt spreken over een geslaagde Trans-atlantische samenwerking.

Ook het artwork is goed verzorgd. Een uitklapbaar cd-hoesje met daarin een aantal prachtige diva-achtige foto’s van madame Elles. Ook zijn alle teksten in het boekje opgenomen en staan bij de respectievelijke songs de meespelende muzikanten en de songschrijvers vermeld. Elles Bailey heeft dus een belangrijk aandeel gehad in het schrijven van deze songs met uitzondering van een verrassende versie van Shake It Off dat natuurlijk van de hand is van Taylor Swift, Max Martin en Shellback.

Het album dat 11 tracks bevat en één bonustrack opent met Wildfire dat ook als single is uitgebracht. Een schurende slideintro valt ons ten deel, maar helaas kan ik niet achterhalen welke gitarist het spetterende slide- en sologitaarwerk voor zijn rekening neemt, want dat smaakt naar meer! Prima opener dus deze stevige bluesrocktrack en ook de volgende track getiteld Same Flame, de tweede single, bluesrockt er stevig op los.

Intrigerend is Barrel of Your Gun waar een soort dreiging van uit lijkt te gaan vanwege het lonesome cowboy-achtige gevoel dat dit nummer oproept. Een lekker minor bluesschema dat eigenlijk altijd goed uitpakt en zeker als het gespeeld wordt door muzikanten die helemaal thuis zijn in dit genre.

Perfect Storm is een overtuigend klinkende, op de typische Amerikaans leest geschoeide up tempo bluesrockballad, die erg geschikt is voor de locale radiostations.

De bonustrack Time’s A Healer sluit het album heel mooi af. Een gevoelige, meer ingehouden akoestische ballad waarin Elles Bailey laat horen het ook klein te kunnen houden. Deze track is de kers op de taart mede door het smaakvolle akoestische slidegitaarspel.

Willdfire is een sterk debuutalbum. Pakkende songs, natuurlijk de prettige ongepolijste stem van Elles Bailey, sprankelend, inventief en vooral goed en bij het nummer passend (slide)gitaarwerk, daarbij een goede balans tussen ballads en lome countryrocknummers en enkele meer bluesrockachtige tracks zoals Wildfire, Same Flame en Howlin’ Wolf.

Het album is qua feel en productie behoorlijk gericht op de Amerikaanse Countryrockmarkt, net niet te glad, maar neigend naar Mainstream. Elles Bailey gaat ter promotie van dit album toeren door Engeland en Ierland en mijn verwachting is dat de songs van dit album live zeker een stuk steviger zullen klinken. Elles Bailey is here to stay.

Tracklisting Wildfire:

 1. Wildfire
 2. Same Flame
 3. What If I
 4. Barrel Of Your Gun
 5. Perfect Storm
 6. Let Me Hear You Scream
 7. Shake It Off
 8. Shakles Of Love
 9. Believed In You
 10. Howlin’ Wolf
 11. Girl Who Owned The Blues
 12. Time’s The Healer (Bonus Track)