Eli Goffa – Written In The Stars
Door op 23 mei 2018

Artiest: Eli Goffa
Album_title: Written In The Stars
Genre: Roots
Release_date: 12/25/2017
Label: The Human Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Written In The Stars Eli Goffa
3.5
3.5

Onlangs hoorden we op de radio When All Breaks Loose door Eli Goffa, de artiestennaam van songschrijver/gitarist Elie De Prijcker. Het nummer in kwestie is terug te vinden op diens langspeler Written In The Stars. Die elpee blijkt een meer dan aangename ontdekking voor al wie houdt van rootsy Americana, aangelengd met folk, blues en soul. Of om het in Goffa’s eigen woorden uit te drukken: “alles dat goed is”. Niet toevallig dat hij met plezier nummers van Dylan (een heerlijk I Shall Be Released) en Neil Young (Don’t Let It Bring You Down) opneemt en met wat goede wil beschouwd kan worden als een evenknie van een moderne balladeer als Jeff Tweedy (Wilco).

In eerste instantie hoor je een duidelijke connectie met het sobere, akoestisch uitgepuurde werk van José Gonzalez, onder meer door het minimalistische gitaarspel van Goffa en Nina De Prijcker en de sterke focus op het verhalende. Later op het album vind je dan weer songs terug waarin het bandwerk en de arrangementen prominent naar voren komen. En, niet onbelangrijk, Goffa beschikt, zoals de uithaal in When All Hell Breaks Loose laat horen, over een érg goede stem om al die vaak erg atmosferische songs te dragen en te vertolken.

Dat maakt van zijn debuut een klein pareltje, waarin je ongetwijfeld talloze referenties kan vinden. Zo voel je direct dat de platenkast van pa en ma Goffa een meer dan wezenlijke invloed is geweest. Desondanks ontsnapt Goffa daaraan door de focus helemaal te leggen op eigen werk, met allemaal zelfgepende en gezongen nummers.

Inspiratie vindt de componist/songschrijver in het dagelijkse leven, in de verhalen van alledag. Met als resultaat warmbloedige, soulvolle en dromerige nummers als Faith Be My Guide waarin Goffa’s vocals prominent aanwezig zijn. Iets later is de radiovriendelijke feelgood pop van How’ Bout A Little Love dat gewoonweg sméékt om airplay, om vervolgens een bloedmooi nummer als Fortune On My Side bloot te geven. Bij Jack In The Box voel je dat er méér in zit, maar dat ze dat liever willen houden voor de liveconcerten. Zo heel even lijkt het hele zaakje te exploderen, al gaat de groep rond Eli tijdig op de rem staan.

Gaandeweg hoor je dat aan de basis van het album vooral sobere, akoestische nummers zoals On My Way Home (met echo’s van Ryan Adams qua songwriting en CSNY qua backing vocals) en de titeltrack te vinden zijn, die met een uitgebreidere band verder ingekleurd werden. Zoals onder meer tijdens het met brass versterkte Slipping Away en Funky Jesus.

Fijn ook om te horen dat Goffa zich goed laat omringen, met onder meer Nina De Prijcker op gitaar, Karel De Backer en Michaël Degreef op drums, Steven De Smedt op elektrische gitaar, Jesse Baart op bas en Monique Harcum op backing vocals. Zo duiken ook onder meer keyboardspeler David Poltrock (zelf dezer dagen in de weer met zijn eigen album/project), de Amerikaanse Greg Gordon (eerder achter de knoppen bij Arsenal) die instond voor de mixing en Ward Neirynck op in de producerscredits. Dat illustreert goed hoe alles er aan gedaan werd om de songs van Goffa zo goed mogelijk op te nemen en op een degelijke manier uit te brengen.

Belangrijker is echter dat Goffa een eigen gezicht toont. Dat concertzaal Het Depot (Leuven) hem benoemde tot Artist-in-residence toont overigens aan dat zij best veel vertrouwen in hem hebben. Dat lijkt op de basis van zijn debuut zéker niet onterecht. Al zit er wat ons betreft nog meer in. We horen in ieder geval al de kiemen van een grootse belofte.

Tracklisting Written In The Stars:

Kant A:

  1. When all hell breaks loose
  2. Faith be my guide
  3. How ‘bout a little love
  4. Fortune on my side
  5. Jack in the box

Kant B:

  1. Written in the stars
  2. On my way home
  3. Slipping Away
  4. Funky Jesus
  5. In my Arms Tonight

Written in Music Nieuwsbrief