Eindelijk: Crosby, Stills, Nash & Young ‘74 live boxset verwacht
Door op 02 juni 2014

Band: Eindelijk: Crosby, Stills, Nash & Young
Album_title: 1974
Genre: Roots, Pop
Label: Rhino / Warner

David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash en Neil Young hebben de release van CSNY 1974, de lang verwachte box set van hun historische tour uit 1974 aangekondigd voor 7 juli 2014. Met 40 onuitgebrachte tracks die 40 jaar geleden werden opgenomen, een 188 pagina’s tellend boekwerk met veel niet eerder gepubliceerde foto’s en een DVD met veel niet eerder uitgebracht beeldmateriaal is de 3CD/DVD een ware must voor de fans van het viertal.

Het viertal was tijdens de tour op de toppen van hun populariteit: Niet alleen het overbekende songmateriaal van hun succesalbum Déjà Vu (1970) werd voor het voetlicht gebracht maar ook andere trio CSN en solo songs. De harmonieën van de vier waren onnavolgbaar goed en de muzikale chemie tussen de bandleden was uitdagend en virtuoos. (Achter de schermen waren er al wel de nodige problemen). De tour die 2 maanden besloeg en 31 concerten bevatte werd georganiseerd door de legendarische Amerikaanse concertpromotor Bill Graham en bestond puur uit concerten in grote stadions in 24 steden en trok in totaal meer dan een miljoen mensen. Geproduceerd door Graham Nash en Joel Bernstein laat de box de band (met naast CSN&Y ook Tim Drummond op bas, Russ Kunkel op drums en Joe Lala op percussie) de band zowel elektrisch als akoestisch horen zoals ze dat elke avond deden. De door Nash en Bernstein bedachte compilatie van beelden en geluid is een opzet van een ideale avond.

De box set bevat de muziek waarmee CSNY wereldberoemd werd zoals: Suite: Judy Blue Eyes, Helpless,Wooden Ships en Teach Your Children. Tijdens de tour in 1974, waarin de concerten soms 3 ½ uur besloegen, werden ook nieuwe CSNY songs gespeeld die later op verschillende solo albums warden ondergebracht zoals Crosby’s Time After Time, Nash’s Fieldworker, Stills’ First Things First en Young’s Zuma en American Stars n’ Bars. Verschillende andere Young songs zoals Traces, Love/Art Blues, Goodbye Dick en Hawaiian Sunrise. zijn dat (nog) niet.

CSNY 1974 wordt op verschillende manieren uitgebracht:

  • CSNY 1974 (3CD & Bonus DVD) – Boxset met 40 audio tracks op 3 CDs, een bonus DVD met 8 niet eerder uitgebracht, gerestaureerde video opnamen en een 188 pagina tellend boekwerk.
  • CSNY 1974 (Pure Audio Blu-Ray & Bonus DVD) – 40 high-resolution 192kHz/24-bit audio tracks op een Pure Audio Blu-Ray disc, plus een bonus DVD en een 188-pagina’s tellend boek
  • CSNY 1974 (Digital) – Alle audio tracks zullen ook digital beschikbaar zijn.
  • CSNY 1974 (Single CD)–6 tracks, elektrisch en akoestisch, geselecteerd uit de collectie van 490 songs
  • CSNY 1974 (Deluxe Limited Edition Boxed Set) – Speciale genummerde editie gelimiteerd tot 1000 exemplaren, exclusief aangebonden via CSNY Verpakt in een ‘ custom wood box’ en bevat: Alle 40 tracks op 6 x 180-gram 12’ vinyl, gevat in hardbound LP folio case. 40 high-quality audio tracks op een Pure Audio Blu-Ray disc. Digital download van alle 40 tracks. Een bonus DVD en een koffietafel versie van het boek.