Eddi Reader – Sings The Songs Of Robert Burns
Door op 22 december 2008

Artiest: Eddi Reader
Album_title: Sings The Songs Of Robert Burns
Genre: Pop, Rock, Folk
Release_date: 05/12/2003
Label: Konkurrent
Release_date_reissue: 12/22/2008
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 2579869
Sings The Songs Of Robert Burns Eddi Reader
4.5
4.5

Eddi Reader werd wereldberoemd als zangeres van Fairground Attraction, maar op eigen kracht komen haar kwaliteiten net zo goed uit de verf. Ze nam in 2003 een album op met teksten van de Schotse schrijver Robert Burns. Het album bleek een triomf. Om dit jaar de 250ste verjaardag van Robert Burns te vieren komt het album met een lading extra tracks nu opnieuw uit.

Met de wereldhit Perfect en het zeer succesvolle debuutalbum The First Of A Million Kisses beleefde het Schotse Fairground Attraction in 1988 een bliksemstart. Gitarist en belangrijkste songschrijver Mark E Nevin en zangeres Eddi Reader bleken de markante boegbeelden van de band. Na een veel te lange tour die de bandleden uitgeput in Schotland deed terugkomen werden, na een korte break, de opnamen voor een tweede album gelijk gestart. Ontevreden over de nieuwe songs, en de onverschilligheid van Nevin, stapte zangeres Eddi Reader uit de band. Ze kwam al snel met haar eerste soloalbum Mirmama. Net als Fairground Attraction waren de songs door folk, jazz en pop beïnvloed.

Met haar tweede album verkrijgt ze in Engeland weer vaste voet aan de grond. Het album is rijk aan songs en laat duidelijk horen hoe goed de stem van Reader met de jaren geworden is. Ze continueert vervolgens met sterke albums die niet altijd even goed weten te verkopen. Ze wisselt ongeveer met de twee albums van platenlabel. Met een prima basis bij het Schotse Rough Trade krijgt ze vervolgens weer het vertrouwen in haar kunnen. Met het album Songs Of Robert Burns maakt ze haar sterkste album.

De grote poëet van Schotland is zonder twijfel Robert Burns die leefde van 1759 tot 1796. De gedichten die hij schreef waren romantisch maar ook politiek. Ook schreef hij de klassieker Auld Long Syne. Reader was van jonge leeftijd fan van zijn werk en besloot zijn werk op te gaan nemen. In samenwerking met haar muzikanten, waaronder de gelauwerde Boo Hewerdine, en het Royal Scottish National Orchestra, werden haar interpretaties van de songs voor het eerst vertolkt op het Celtic Connections festival in Glasgow. Het album The Songs Of Robert Burns verscheen niet lang daarna en bleek een ware zegetocht.

De stem van Reader klinkt ronduit weergaloos in de tijdloze songs vol diepte en oprechte emotie. De arrangementen zijn sfeervol en geheel in dienst van de songs. Luister naar een song als John Anderson My Jo en wees overtuigd. The Songs Of Robert Burns is zonder twijfel een van de mooiste folkalbums van de laatste jaren en een van de beste vocale albums van de laatste twintig jaar. De juiste songs en teksten voor de juiste stem. Reader glorieert.

* Met zeven extra tracks is de deluxe edition nog meer de moeite waard. Twee songs zijn daarvan van de originele 2003 sessies en drie van de sessies voor het in 2007 verschenen album Peacefrog. Een geheel nieuwe song Comin Thro The Rye/Dram Behind The Curtains maakt deze issue compleet.

Tracklisting The Songs Of Robert Burns:

 1. Jamie Come Try Me
 2. My Love Is Like A Red Rose
 3. Willie Stewart / Molly Rankin
 4. Ae Fond Kiss
 5. Brose And Butter
 6. Ye Jacobites
 7. Wild Mountainside
 8. Charlie Is My Darling
 9. John Anderson, My Jo
 10. Winter It Is Past
 11. Auld Lang Syne

Written in Music Nieuwsbrief