Eddi Reader – Peacetime
Door op 22 februari 2007

Artiest: Eddi Reader
Album_title: Peacetime
Genre: Roots
Release_date: 02/22/2007
Label: Rough Trade
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 2287302
Peacetime Eddi Reader
4.5
4.5

Wat een fantastische zangeres is die Eddi Reader toch! Voor de meesten vooral bekend van de legendarische band Fairground Attraction maar solo minstens zo goed. Met haar meesterlijke nieuwe album Peacetime maakt ze de mooiste uit haar hele carrière.

Het was een raar moment eigenlijk. Ineens was daar in 1988 Fairground Attraction. Een Schotse band met een sound die gevoed werd door jazz, folk, country en zelfs cajun en zelfs celtic. Met hun eerste single Perfect veroverden ze gelijk de gehele wereld. Een single die een ware evergreen werd ook. Het daarop volgende debuutalbum First Of A Million Kisses was echter geheel andere koek. De echt prachtige liedjes lieten volop horen hoe ongelooflijk goed gitarist Marc E Nevin en zangeres Eddi Reader op elkaar waren ingespeeld. En in ballades werd gelijk duidelijk dat Reader een zangeres was om enorm in de gaten te gaan houden. Het album werd wereldwijd met veel enthousiasme ontvangen en in Engeland met een Brit Award beloond voor best album (en ook met een voor beste single voor Perfect). Na een enorme wereldtour terug op de thuisplek werden nieuwe songs geschreven. Gelijk bleek hoe perfectionistisch Reader is. Ze bleek niet content met de nieuwe songs. Of tenminste…niet genoeg, en besloot uit Fairground Attraction te stappen en het solo te gaan proberen. Als mooi afscheid werd door de platenmaatschappij het album Ay Fond Kiss een album vol live opnamen, b kantjes en eerdere singles uitgebracht. De albumtitel werd ontleend aan een tekst van Robert Burns, maar daarover later meer. De single Walking Around Midnight bleek de afscheidssingle.

Als snel bracht Reader vervolgens daarna het album Mirmama uit. Een fraaie, maar nog erg aan Fairground gelieerde, collectie in songs. Met haar tweede album, simpelweg Eddi Reader getiteld, komt haar nieuwe koers al meer in zicht. Er zijn nog wat mooie songs van Marc E Nevin aanwezig (o.a. het echt tranentrekkend mooie Dear John wat hij samen met de legendarische Kirsty McCall schreef) maar ondertussen had Reader in de Britse singer songwriter Boo Hewerdine het perfecte nieuwe song schrijfmaatje gevonden. Een samenwerking die vooral op het daarop volgende album Angels and Electricity voor een aantal pracht tracks zorgt. De daarop volgende albums Simple Soul en Driftwood overtuigen niet minder maar het is het daarop volgende album wat geheel Engeland weer geheel Reader-minded maakt. Ze bewerkt de songs van de legendarische Robert Burns en neemt deze op met de Schotse legendes Phil Cunningham, John McCuster en Ian Carr en een ware strijkers. Het sublieme Sings The Songs Of Robert Burns blijkt een echt meesterwerk. De fraaie, met Keltische invloeden doorsneden, folksongs worden in de handen van Reader echte parels. Bijzonder raar dat het album zo aan Nederland voorbij gaat. En zeer onterecht ook. Reader wordt in Engeland folksinger of the year.

Nu 2 jaar verder verschijnt deze week haar nieuwe album Peacetime en het wordt gelijk bij het wonderschone openingsnummer Baron’Heir + Sadinia’s Air duidelijk dat ze de kwaliteit van het Burns album met gemak benadert. En naarmate het album zich ontvouwd wordt dat alleen maar meer duidelijk. Eigen songs, geschreven met Hewerdine, worden afgewisseld met songs van John Douglas en niet eerder gebrachte Burns songs. De teksten van de songs hebben een directe connectie aan de veranderende wereld. Het erg mooie Safe As Houses werd geschreven nadat bombardementen een spoor van vernielingen hadden aangericht in Londen. Ook het titelnummer draagt daar de sporen van. Ook het door Declan O’Rourke geschreven (en vorig jaar op zijn prachtige debuut verschenen) Galileo (someone like you) moet vermeld worden. Reader zingt deze song echt naar de eeuwigheid.

Eddi Reader bewijst met Peacetime wederom tot de allergrootste zangeressen van haar generatie te behoren.

Tracklisting Peacetime:

 1. Baron’s Heir And Sadenia’s Air
 2. Muddy Water
 3. Mary And The Soldier
 4. Aye Waukin-O
 5. Prisons
 6. The Shepherd’s Song
 7. Ye Banks And Braes O’Bonnie Doon
 8. Should I Pray?
 9. The Afton
 10. Leezie Lindsay
 11. Safe As Houses
 12. Galileo (Someone Like You)
 13. Peacetime
 14. The Calton Weaver Or Nancy Whisky