Dr.John – Locked Down
Door op 05 april 2012

Band: Dr. John
Album_title: Locked Down
Genre: Roots, Soul
Release_date: 04/05/2012
Label: Nonesuch Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3077925
Locked Down Dr. John
4.5
4.5

Een combinatie van legende Dr.John en Dan Auerbach van The Black Keys leek op voorhand al een ideale keuze. Locked Down bewijst het gelijk!

De kleindochter van Dr. John, een groot fan van The Black Keys, stelde haar grootvader voor met haar favoriete band te gaan samenwerken. Black Keys frontman/gitarist Dan Auerbach zag het idee gelijk zitten, benaderde good old Mac Rebennack (echte naam van Dr. John) en de mannen formeerden een jonge band rondom hen heen. De songs kwamen vervolgens snel en vloeiend tot stand. Opvallend toch hoe zo’n jonge band en een man met het rockhart op de juiste soulplek een oude held als Dr. John weer een flinke muzikale injectie kan geven. Want Locked Down is een heerlijk album geworden.

Het titelnummer dat het album opent heeft gelijk die markante sound die het album prijsgeeft. Een heerlijk, naar swing duwende, drumpartij die in combinatie met Auerbach’s coole gitaargeluid en Rebennack’s geweldige stem gelijk naar grote hoogten stijgt. Revolution, een krachtige herbeleving van de orkaan Katrina en de ellende die deze aanrichtte in New Orleans, laat dan gelijk die optimaal swingende southern swampfunk van Rebennacks old skool sound horen. Big Shot heeft dan weer die Dr. John bizarre voodoo funk sound en Ice Age, misschien wel de allerbeste song van het album, stuitert echt helemaal alle kanten op. Van funk tot afrobeat en heerlijke New Orleans swampbluesrock. Nog maar 4 tracks onderweg en al een van de allerbeste albums van dit jaar gehoord!

Zo verloopt ook de rest van het album als een perfecte blend tussen Rebennacks beste werk en de coolness die Auerbach met zijn Black Keys zo fris en opwindend maakt. Ook een song als Kingdom Of Izzness, met die heerlijke achtergrondvocalen van de McCrary Sisters en de majestueuze albumafsluiters You Lie, Ellegua, My Children My Angels en het pronkstuk God’s Sure Good behoren tot het beste en opwindendste wat Rebennack ooit maakten. Zowel Dr. John als Auerbach als de geweldig spelende jonge band hebben het overduidelijk optimaal naar hun zin gehad tijdens de opnamen. De energie, klasse en enthousiasme spatten van het album af. Auerbach had overduidelijk de hand in dit album en drukte met zijn productie Dr. John gelijk weer naar de eredivisie van de muziek terug. Niet alleen met het laatste Black Keys album El Camino wist Auerbach een meesterstuk te maken. Locked Down voor en met Dr. John is al net zo’n aanstekelijk huzarenstuk.

Tracklisting Locked Down:

  1. Locked Down
  2. Revolution
  3. Big Shot
  4. Ice Age
  5. Getaway
  6. Kingdom of Izzness
  7. You Lie
  8. Eleggua
  9. My Children, My Angels
  10. God’s Sure Good