Don McLean – Botanical Gardens
Door op 20 april 2018

Artiest: Don McLean
Album_title: Botanical Gardens
Genre: singersongwriter, folk ,country
Release_date: 03/30/2018
Label: BMG
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3780197
Botanical Gardens Don McLean
3.5
3.5

Don McLean behoorde nooit echt tot mijn absolute favorieten, beginjaren zeventig was de concurrentie bepaald moordend in singer-songwritersland met Arlo Guthrie, James Taylor, Jackson Browne en vrouwen als Joni Mitchell, Bonnie Raitt, Carole King. McLean vond niettemin na zijn onderschat debuut Tapestry de weg naar het grote publiek met American Pie. De woorden “the day the music died” staan in het collectieve muzikaal geheugen gegrift en het blijft een van de opmerkelijkste songs in de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Enigszins verhuld, refererend naar de crash van Buddy Holly wordt het verlies van de onschuld van de rock’n roll generatie en de nasleep verwoord in een symbolische, meeslepende carrousel waarin de auteur ook autobiografische elementen verwerkt.

De uit ’72 daterende naamloze opvolger en langspelers als Playin’ Favorites en Homeless Brother blijven eveneens meer dan de moeite waard. Daarna wordt het wat minder McLean blijft ondertussen, vooral op het podium actief, wat het studiowerk betreft onthouden we vooral The Western Album uit ’78 en het recentere An American Musical Journey, een nostalgische terugblik met McLean klassiekers en country traditionals.

Zo’n tien jaar geleden verraste de passage van McLean op de Turnhoutse Vrij-dagen, bijzonder aangenaam. Geflankeerd door een lichtjes fantastische fingerpicker illustreerde de set McLeans verbondenheid met country en bluegrass. In die muzikale hoek  situeert zich ook de opvolger van Addicted To Black, dat in 2009 als het ‘finale album’ werd gepresenteerd en niet toevallig in Nashville in de Watershed Studios tot stand kwam.

Botanical Gardens trapt behoorlijk stevig af met de titelsong, een countryrocker met puntig snarenwerk. The Lucky Guy hinkt onbezorgd verder op twangend snarenwer. The Waving Man en The Grief and Hope zijn lekker ouderwetse folkie stompers die op het podium ongetwijfeld in uitbundige sing- alongs resulteren.

Voor de echte fijnproevers is het even wachten tot When July Comes, zo’n typische naar het verleden refererende, met mooie strijkers gelardeerde, pianoballade. Het tedere, emotioneel geladen You’re All I ever Had snijdt nog wat dieper, opmerkelijk is dat er het weemoedige stemtimbre nagenoeg geen sleet zit. Hoe kan een ondertussen 72-jarige zanger dat beter illustreren dan met Last Night When We We’re Young, een prachtige in een ver verleden al door Sinatra  vereeuwigde, ballade voor de ‘wee wee hours’.

Tracklisting Botanical Gardens:

 1. Botanical Gardens
 2. The Lucky Guy
 3. A Total Eclipse Of The Sun
 4. The Waving Man
 5. When July Comes
 6. You’re All I Ever Had
 7. Rock’n Roll You Baby
 8. I’ve Cried All The Tears That I Have
 9. Ain’t She A Honey
 10. The King Of Fools
 11. Grief And Hope
 12. You’re Got Such Beautiful Eyes
 13. Last Night When We Were Young