Dick LeMasters – Incompatible Things
Door op 07 november 2017

Artiest: Dick LeMasters
Album_title: Incompatible Things
Genre: acoustic,singersongwriter
Release_date: 02/08/2017
Label: Eigen beheer
Rating: Drieƫnhalve ster (3.5)
Incompatible Things Dick LeMasters
3.5
3.5

Dat deze man uit Texas afkomstig is wordt meteen duidelijk bij de eerste, door LeMasters eigenhandig gespeelde noot. De vanuit Beaumont opererende muzikant treedt met zijn sobere akoestische benadering in de voetsporen van respectabele streekgenoten als Ray Wylie Hubbard, Guy Clark en Jerry Jeff Walker. Met de sobere setting, de akoestische gitaar is zowat de enige metgezel. Sporadisch horen we op de achtergrond de stem oude vriend Douglas Greer met wie LeMasters al een tijdje optrekt na de periode met Long Neck Road. Producer Mickey Rouse zet subtiele baslijnen uit en daar blijft het bij.

Voor het ingetogen verhalende repertoire van de derde soloplaat van LeMasters volstaat dat ruimschoots. In de titelsong onderkennen we meteen de klasse van een grote songsmid. In To The Wind word het tempo even voorzichtig opgedreven en Laguna Madre schittert in ingetogen eenvoud. Sunday Morning komt niet alleen thematisch dicht in de buurt van Kristoffersons onnavolgbare Sunday Morning Coming Down destijds liefdevol geadopteerd door Johnny Cash en Willie Nelson. LeMasters weet met zijn eigen woorden dat troosteloze eenzame gevoel op te roepen in deze fraaie luistersong.

En zo vinden we nog wel enkele pareltjes terug. Bij een eerste beluistering behoren She Lights Up en de ontroerende titelsong al bij onze favorieten. Bij een volgende luistersessie komt wellicht een ander nummer op dat lijstje zoals A Few Words Now An Then, dat in alle bescheidenheid en eenvoud de klasse van een meesterlijk verteller illustreert.

Nu we om evidente reden niets meer horen van Guy Clark en het rond Jerry Jeff Walker angstvallig stil blijft, biedt Incompatible Things wellicht een uitweg voor liefhebbers van het authentieke Texaanse troubadoursgenre, die kunnen de man samen met Douglas Greer deze week nog aan het werk zien op de Nederlandse podia.

Tracklisting Incompatible Things:

  1. Incompatible Things
  2. To The Wind
  3. Laguna Madre
  4. Make A Grown Man Sigh
  5. She Lights Up
  6. Sunday Morning
  7. A Few Words Now & Then
  8. Fences
  9. Sands Of Time
  10. Heathen In Your Midst