Diana Jones – Live In Concert
Door op 02 oktober 2015

Artiest: Diana Jones
Album_title: Live In Concert
Label: Goldmine Records
Rating: Vier sterren (4)
Live In Concert Diana Jones
4
4

Via een op goed geluk opgevist exemplaar voor 30 cent van My Rememberance maakte ik enkele jaren geleden kennis met deze toch wel opmerkelijke dame die in een bloemetjesjurk. Ogenschijnlijk  een uit lang vervlogen daterende tijden evenals haar muziek waarbij spontaan het beeld van een gammele backporch, ergens in het geïsoleerde,onherbergzame Appalachen gebied opdoemt.

Diana groeide evenwel op bij haar adoptiefamilie in het New Yorkse Long Island. De voorliefde voor die akoestische rootsmuziek erfde Jones van haar natuurlijke grootvader Robert Lee Mandeville een  niet ongetalenteerde bluegrassman uit Tennessee die ooit samenwerkte met Chet Atkins. Ze herinnert zich nog levendig het prachtige songwerk dat de soundtrack vormde tijdens een onvergetelijke autorit met opa door het diepe zuiden.

Op haar officiële debuut blijkt meteen dat de verrichtingen van deze dame, poëtische countryfolk, zich ver ophouden van de mainstream in het genre. De volgende werkstukken High Atmosphere,  Better Things Will Come en uiteraard het recentste Museum Of Appalachia Recordings ademen eveneens een onmiskenbare  ontwapende authenticiteit uit. Maar het is op het podium dat je deze folklady volledig naar waarde kan schatten. Ter gelegenheid van haar Europese tournee is er een live cd met fragmenten van concerten tijdens passages in Ierland maar eveneens afkomstig van haar eerste concert in Vredenburg in Utrecht en haar bezoek aan Meneer Frits in Eindhoven.

Liefst negentien tracks, enkele songs uit My Rememberance geplukt, met ondertussen vertrouwd werk als Willow Tree en My Beloved openen de score, enkel gedragen door de akoestische gitaar van Jones en Beau Stapleton die afwisselend de tenor gitaar en mandoline hanteert en voor harmoniezang zorgt. Het geheel a capella gebrachte Cold Grey Ground heeft die minimalistische instrumentatie zelfs niet nodig. Ook bijzonder fijn is de selectie uit de andere langspelers, I Told The Man en Drug For This uit High Atmosphere. Evangelina en The Day I Die, opgedragen aan illustere, ondertussen betreurde bluegrassmen, vormen een fraaie aanloop naar een grandioos Appalachia-luikje.

Daarnaast prijkt eerder nooit uitgebracht werk op dit gelimiteerde schijfje met drie nummers waarvan het emotioneel geladen My Last Call voor een ontroerende ontknoping zorgt. Dat niet alleen Janis Ian en Joan Baez maar ook Steve Earle niet te beroerd zijn om uitgebreid de loftrompet te laten schallen over La Jones is veelzeggend.

Diana Jones is  de eerste helft van oktober in Nederland, info: LDMBookings.nl

Tracklisting Live In Concert:

 1. Willow Tree
 2. My Beloved
 3. Cold Grey Ground
 4. I Told The Man
 5. Evangelina
 6. The Day I Die
 7. Intro Appalachia
 8. Appalachia
 9. All My Money On You
 10. Drug For This
 11. Prayer For My Brother
 12. Happiness
 13. Rain and Cold
 14. Pony
 15. Lay Me Down
 16. Don’t Forget Me
 17. Henry Russell’s Last Words
 18. Better Times Will Come
 19. My Last Call