Dave Rawlings – Poor David’s Almanack
Door op 09 augustus 2017

Artiest: David Rawlings
Album_title: Poor david's Almanack
Genre: Roots
Release_date: 08/11/2017
Label: Acony Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3700437
Poor david's Almanack David Rawlings
4.5
4.5

Vorig jaar dook Gillian Welch nog eens in haar rijke catalogus met Boots No.1 ,een dubbellaar opgebouwd met uit de periode van Revival stammend demo-werk. Sinds de onvolprezen countryfolk chanteuse ruim twee decennia geleden in Boston de meesterlijke gitarist en songwriter Dave Rawlings ontmoette, vormt ze een onafscheidelijk duo met Rawlings. In het verleden leidde dat al tot uitzonderlijke samenwerkingsprojecten onder de noemer Dave Rawlings Machine zoals het uit 2015 daterende Nashville Obsolete. Nu brengt Rawlings onder eigen naam nieuw werk uit. Hij blijft steevast van de partij op het solowerk van Welch en omgekeerd.

De opener Midnight Train is meteen al een bijzonder fraai duet, in songs zoals  Money Is The Meat in The Coconut en Come On Over My House wordt de ritmiek naast de akoestische gitaren hoofzakelijk bepaald door fiddle en sobere percussie en dat zorgt voor een vrij traditionele rustieke laidback sfeer die ook de eenvoudige countryfolk van Yup en het in de voetsporen van de gospeltraditie huppelende Good God A Woman overheerst. In Cumberland Gap lonkt het elektrische snarenwerk en de harmoniezang even naar iets uit het repertoire van Neil Young toen hij het gezelschap van zijn oude vrienden Crosby Stills & Nash nog gedoogde.

In Guitar Man duikt die elektrisch gitaar in het zog van dat orgeltje weerom uitgebreid op, warm en mooi harmoniërend in het geheel terwijl Rawlings even de vleugels uitslaat in het dromerige door strings aangestuurde Airplane. Poor David’s Almanack kwam tot stand in de Woodland Studios in Nashville waarbij Ken Scott ( Bowie, Beatles) samen met Matt Andrews over de analoge registratie waakten en samen met vertrouwde gastmuzikanten als Willie Watson, Brittanny Haas en Ketch Secor een niet te onderschatten bijdrage leveren.

Saai wordt het overigens nergens door die prachtige heldere ambachtelijke instrumentatie en bijzondere fraaie, harmonieuze samenzang.  Wat dat betreft vormt de wonderlijke ballade Lindsey Bottom samen met Put ‘Em Up Solid een melodieus hoogtepunt in een tijdloos werkstuk van een groot Americanaman.

Tracklisting Poor David’s Almanack:

  1. Midnight Train
  2. Money Is The Meat In The Coconut
  3. Cumberland Gap
  4. Airplane
  5. Lindsey Button
  6. Come On Over My House
  7. Guitar Man
  8. Yup
  9. Good God A Woman
  10. Put ‘Em Up Solid