Danny Smith – Owls
Door op 01 juni 2015

Artiest: Danny Smith
Album_title: Owls
Genre: Roots, westcoast, roots, coun
Release_date: 05/09/2015
Label: Eigen beheer
Rating: Vier sterren (4)
Owls Danny Smith
4
4

Een singer/songwriter moet het vaak al van zijn teksten hebben. In het geval van Danny Schmidt zijn zowel zijn teksten ijzersterk, is zijn stem een met een bijzondere klankkleur en heeft hij daarnaast nog eens muziek geschreven die je snel in de grip heeft. De stem klinkt lichtbrons met een zacht soort heesheid of ingetogenheid die zijn stem, merkwaardig genoeg, extra kracht geeft. Niet in het benadrukken van teksten maar juist in die ingetogenheid zit iets bijzonders. Het kan goed zijn dat de stem door die ingetogenheid of heesheid eerst wat gewenning vraagt, maar als je het album in het geheel beluisterd hebt, is juist zijn karakteristieke stemgeluid goed in het totaalgeluid te plaatsen.

Alweer een artiest die zelf gezorgd heeft voor productie en release van het album. En dat terwijl Danny zich omringd weet met een aantal groten uit de muziekscene. Zo zorgde David Goodrich, zelf gerenommeerd singer-songwriter, begeleider en producer van onder andere Jeffrey Foucault, Peter Mulvey en Redbird voor de productie en was er een groot tal mensen betrokken bij het spel op het album. Daarbij ook zijn echtgenote Carrie Elkin die een fraaie balans vormt met haar stem bij die van Danny. Erg, erg fraai is het gitaarspel van Danny dat warm gezelschap is bij zijn al even warme stem. Het subtiele Bad Year For Cane illustreert dat mooi.

Elf nummers die de Westcoastsound omarmen en die een bijna tijdloos karakter hebben. Zorgvuldig geïnstrumenteerd en van betrokken, sociaal bewogen teksten voorzien. Zoals dat in de jaren Zeventig van de vorige eeuw gewoon was, is dit een album om kop, staart en middenstuk in het geheel te beluisteren. Of dat nu gaat om het donkere sprookje van Girl With Lantern Eyes of de kritische blik op het geloof die verwerkt is in het The Band-achtige Faith Will Always Rise. Stap in de tijdcapsule die Owls is en geniet van het volle en warme geluid van Danny en zijn begeleiders. Een bijzonder fijn rootsalbum waar je met plezier steeds naar terug zult keren. Mooi!

Tracklisting Owls:

 1. Girl With Lantern Eyes
 2. The Guns & The Crazy Ones
 3. Soon The Earth Will Swallow
 4. Faith Will Always Rise
 5. Bad Year For Cane
 6. Looks Like God
 7. Cries Of Shadowsa
 8. All The More To Wonder
 9. Cry On The Flowers
 10. Paper Cranes
 11. Wings Of No Restraint