Danny Bryant – Blood Money
Door op 03 februari 2016

Artiest: Danny Bryant
Album_title: Blood Money
Genre: Roots
Release_date: 01/28/2016
Label: Jazzhouse Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3476471
Blood Money Danny Bryant
4
4

Eigenlijk wilde Danny Bryant dit album al maken toen zijn muzikale reis begon, zo’n 20 jaar geleden. Als 15-jarige jongen was hij gek op wat er in de platenkast van zijn ouders te vinden was. Klaarblijkelijk stond de kast vol met blues-lp’s, want dit album is een eerbetoon aan de blues in het algemeen en aan een aantal bluesiconen in het bijzonder. Zo is het instrumentale On the Rocks opgedragen aan Albert Collins, Holding All The Cards aan Jimmy Reed en Unchained aan Albert King. Bryant heeft op een positieve manier ook erg z’n best gedaan om als zijn helden te klinken, maar er toch een eigen draai aan weten geven.

Op dit album zijn er gastbijdragen te horen van zijn leermeester Walter Trout, die herkenbaar meespeelt op de aan hem opgedragen openingstrack Blood Money en van Bernie Marsden, die een al even indrukwekkende staat van dienst heeft als Walter Trout. Duidelijk is dat Bryant door deze grootheden in grote mate is beïnvloed. Hij zegt hierover: “Working with Bernie Marsden and Walter Trout on this album has been a career highlight to me”. De beladen typische bluesrocksong Masterplan handelt over de controlerende rol van de media die erop uit lijken te zijn om haat te zaaien en racisme aan te wakkeren. Een overduidelijk statement. Mooi is de ballad Slow Suicide met een wat ongrijpbare tekst handelend over het onderwerp zelfmoord. We horen hier een prachtig opgebouwde en emotionele gitaarsolo van de hand van Danny.

Bernie Marsden werd uitgenodigd door Bryant om mee te spelen op de ballad Just Won’t Burn en mishandelt op deze track op zijn fameuze 1959 Gibson Les Paul, bekend onder de koosnaam “The Beast”. Bryant en Marsden vechten hier een indrukwekkend gitaarduel uit waar de vonken vanaf spatten! Voor mij het hoogtepunt van deze plaat.

De lay-out van deze CD is uitstekend verzorgd met een goed geschoten foto van Danny die op de voorkant prijkt met een exclusieve Gibson Firebird. Verder foto’s van de gitaren die tijdens de opnames zijn gebruikt en wat artistieke shots van “inside the studio”. Interessant om nog eens te lezen is “A Producer’s Perspective”, waarin producer Richard Hammerton inzicht geeft in het opnameproces en de bezoeken van Walter Trout en Bernie Marsden die veel indruk op hem hebben gemaakt.

Blood Money is een prima geproduceerd en toegankelijk album dat getuigt van muzikaal vakmanschap en ook op het door Walter Trout geïnspireerde gitaarspel en de uitstekende gitaarsound van Danny Bryant valt niets af te dingen. Desondanks is het album niet erg verrassend te noemen, maar dat was waarschijnlijk in het licht van het eerbetoon aan de blues en zijn helden ook niet bedoeling.

Live zul je overigens een prima avond beleven met de sympathieke Danny Bryant, hij zal je zeker niet teleurstellen weet ik inmiddels uit eigen ervaring.

Tracklisting Blood Money:

  1. Blood Money (ft. Walter Trout)
  2. Master Plan
  3. Slow Suicide
  4. Unchained
  5. On The Rocks
  6. Sugar Sweet
  7. Fool’s Game
  8. Holding All The Cards
  9. Just Won’t Burn (ft. Bernie Marsden)
  10. Sara Jayne