Dan Tuffy – Songs From Dan
Door op 23 december 2016

Artiest: Dan Tuffy
Album_title: Songs from Dan
Genre: Roots
Rating: Vier sterren (4)
Songs from Dan Dan Tuffy
4
4

De muzikale voorgeschiedenis van Dan Tuffy speelt zich af in Australië, met de in 1984 in Tasmanië opgerichte formatie Wild Pumpkins at Midnight verzeilt Tuffy via Melbourne en Londen en uiteindelijk in Amsterdam. Daar duikt hij na het opdoeken van de Pumpkins in 2002 terug op als frontman van Big Low, dat folkroots combineert met een eigenzinnige, bizarre instrumentatie en is ondertussen met bandoneonman Marc Constandse ook actief bij de Balkanformatie Parne Gadje.

Op Tuffy’s vanuit Amsterdam opgezette platenfirma Smoked Recordings vindt je naast zijn eigen projecten ook muzikanten terug als Davie Lawson, Matt Walker en Lucie Thorne. Tijdens een promotour in 2013 musiceerde Dan enkele uurtjes samen met zijn voormalige landgenoten Matt en Lucie. Het materiaal van die spontane sessies vormt  een ruwe basis en komt, uitgewerkt met aanvullende instrumentatie van enkele vrienden, terecht op Songs From Dan.

The Biggest Bastard Who Ever Rode The West is een fraai voorbeeld van die aanpak, akoestische fingerpicking van Dan en Walker vermengt met vervormde  snarentwang en delicate toetsenstreepjes vormt het ideale, sobere klankdecor voor Toorooka Rail en Shake It Loose.

In kwetsbare, geheel akoestische solopassages als Stony Cold Hart en Belinda met mooie fragiele zang van Lucie Thorne komt Tuffy dicht in de buur van het betere troubadourswerk. Als dan nog de pedalsteel van Shane Reilly opduikt in Stay True en The Dying Rider hebben we meteen een valabele alternatieve soundtrack om de feestelijke maar tegelijk melancholische periode die er tijdens de laatste dagen van het jaar onvermijdelijk aankomt te begeleiden.“You Can’t Stop Where It’s Going” zingt Dan Tuffy.  Helaas is mijn persoonlijke eindejaarlijstje al verstuurd.

Tracklisting Songs From Dan:

  1. The Biggest Bastard Who Ever Rode The West
  2. Toorooka Trail
  3. Shake It Loose
  4. Stony Cold Heart
  5. Don’t Go Crying On My Shoulder
  6. Belinda
  7. Stay True
  8. You Can’t Stop Where It’s Going
  9. The Dying Rider