Dan Israel – You’re Free
Door op 26 juli 2018

Artiest: Dan Israel
Album_title: You're Free
Rating: Vier sterren (4)
You're Free Dan Israel
4
4

In Chicago was hij de drijvende kracht achter het folkduo One Town Hors. In de jaren negentig behoorde Dan Israel bij het kruim van singer-songwriters gilde met Pottersfield, een dynamische folkrock formatie in de altcountry scène. In de tweede helft van de jaren negentig keerde hij terug naar zijn thuisstad Minneapolis waar hij The Cultivators oprichtte en bouwde ondertussen een lijvig solorepertoire uit met een voortreffelijk mengsel van pop folk en rock.

Dat is ook op zijn veertiende werkstuk het geval. You’re Free is geen vrijblijvende kreet, Israel trekt die lijn resoluut door in zijn eigen bestaan en zegt een lucratieve job vaarwel om  zich uitsluitend op de muziek te focussen. Op de coverfoto monstert een chimpasee een reusachtige transistorradio, een verwijzing naar de FM-radio formule uit vervlogen tijden. Een tijdperk dat nog altijd gekoesterd wordt door Israel. Een muzikaal antwoord op de confrontatie met de sociale, politieke en persoonlijke omwentelingen waarmee hij zich ontworstelt aan een op de loer liggende midlife-crisis.

Met zijn warm, wat neuzelige stemtimbre blijft Israel bij een vrij toegankelijke sound, verder bordurend op een mengsel van folk, pop en rock met melodieus rockend gitaarspel van Israel en Rich Mattson in een hoofdrol.Zo, komt Gets You Through It dicht in de buurt van de Americana van Tom Petty en niet alleen in Back To You horen we flitsen van Dylan, daar kan je als singer-songwriter uiteraard nooit omheen.

Dan Israel weet evenwel met zijn uitsluitend zelf gecomponeerde songwerk te boeien, daar komen blueselementen bij in een gedreven Long Gone Dream en na een folkachtig, met strijkerswerk omkadert Make This Life Mine, gaat het met het op snerpend slidewerk van Randy Casey gebouwde Someday You’ll  Say resoluut richting van het Diepe Zuiden in het vertrouwde countryrock stramien.

De pretentieloze instrumentale afsluiter Porch Storm met weerom die expressieve slidegitaar, situeert zich eveneens nadrukkelijk in die regio. Het wordt onderhand tijd dat Dan Israel met dit ambachtelijk, gevarieerd muzikaal emplooi ook in onze contreien enige appreciatie genereert.

Tracklisting You’re Free:

 1. Gets You Through It
 2. You’re Free
 3. Back To You
 4. Long Gone Dream
 5. Make This Life Mine
 6. Feeling Better
 7. Someday You’ll Say
 8. If I Didn’t Have You
 9. Stay On The Run
 10. Soul Will Be Found
 11. Porch Storm